De senaste åtta åren har trenden varit tydlig, cykelstölderna börjar redan i maj för att sedan topp i augusti.
Elcyklarna är begärliga och de står för hälften av alla cyklar med ett värde över 9000 som stjäls. Sett till alla cyklar som stjäls står fortfarande elcyklar för en relativt liten del, men de senaste två åren har ersättningsbeloppen som betalats ut för stulna cyklar exploderat. Sedan 2015 har beloppen ökat med 25 procent.
Men trots att allt fler har dyrare cyklar i form av elcyklar, MTB- och tävlingscyklar är det väldigt vanligt att det slarvas med att låsa fast cykeln ordentligt. Bara 1,5 procent av de som fått sin dyrare cykel stulen hade den fastlåst med ett godkänt extralås samt låst fast den i ett fast fundament. För elcyklar är den siffran ännu lägre. Bara 0,5 procent hade låst fast sin cykel på ett korrekt sätt med ett godkänt lås.
Att cykeln stjäls vid hemmet är det absolut vanligaste. Det stämmer dock inte för elcyklar. De stjäls framför allt vid arbetsplatsen. Över 40 procent av elcyklarna stjäls där.
Försäkringsbolaget Folksam rekommenderar att man tänker på följande:
Lås alltid med ett lås godkänt av Svenska Stöldskyddsföreningen. Använd gärna dubbla lås. Lås cykeln i ramen i ett fast föremål. Undvik att parkera cykeln undanskymt. Märk cykeln. Spara cykelns originalhandlingar och notera cykelns ramnummer. Elcykelägare bör ta med sig batteriet för att undvika stöld.