Giftiga gaser vid elbilsbränder utmanar Piteås räddningstjänst

En brand i en elbil är betydligt svårare för räddningstjänsten att hantera än om en vanlig bil brinner. "Det är tuffare att hålla nere branden och kyla av", säger Stefan Sjöberg på Piteås räddningstjänst.

Stefan Sjöberg är brandinspektör på räddningstjänsten i Piteå. Han säger att det är störst risk för brand om man laddar i ett vanligt uttag, eftersom det blir en ökad belastning.

Stefan Sjöberg är brandinspektör på räddningstjänsten i Piteå. Han säger att det är störst risk för brand om man laddar i ett vanligt uttag, eftersom det blir en ökad belastning.

Foto: Sofia Myhrman

Piteå2024-09-29 06:30

Nyheten i korthet

  • Enligt Stefan Sjöberg, brandinspektör vid Piteås räddningstjänst, är elbilsbränder svårare att hantera då batterierna genererar giftig gas och kräver mycket vatten för att släckas.
  • Fastighetsbolag som Pitebo och Lindbäcks fastigheter samarbetar nära med räddningstjänsten för att säkerställa brandsäkerheten i sina garage, inklusive installation av automatlarm och brandventilation.
  • Trots att elbilar utgör en liten andel av totala bilbränder (38 av 3500 under 2023), är de särskilt farliga på grund av de giftiga gaserna de frigör, vilket gör det viktigt med effektiv ventilation i garagen.

I Sverige finns hundratusentals el och hybridbilar och när det blir en brand får den stor uppmärksamhet. 

– En elbil brinner på samma sätt som en vanlig bensinbil, men om vi får en termisk rusning, alltså att det är själva batteriet som brinner så blir det svårare för oss att hantera. Det blir tuffare att hålla nere branden och kyla av, säger Stefan Sjöberg, brandinspektör på Piteås räddningstjänst. 

Termisk rusning betyder att batteriet hettar upp sig själv så mycket så det börjar brinna. Elbilens batteri genererar stora mängder vätefluorid när det brinner. En mycket giftigt och frätande gas, som i värsta fall kan självantända och som kräver mycket vatten för att släcka. Batterierna kan också återantända långt senare om de inte kyls av tillräckligt mycket efter en brand. 

– Vid en brand i ett garage blir det så mycket rök att sikten blir nästan noll, man får känna sig fram, dessutom är ofta angreppsvägen lång. Därför är viktigt att garagen har bra ventilation och att de branddörrar som finns sluter tätt mot trappuppgången, så att inte röken sprider sig i fastigheten.

undefined
Stefan Sjöberg förklarar att man kan bekämpa och kyla brandgaserna genom att spruta vatten som en fin dimma samtidigt som man ventilerar för att undvika en övertändning.
undefined
Vid en brand kan räddningstjänsten börja med att kyla av brandgaserna genom att göra ett litet hål i en dörr och spruta vatten så att det inte blir en explosionsartad när man öppnar dörren.
undefined
Emelie Persson har arbetat som brandman sen 2012. Hon gillar att arbetet är så varierande och att man får hjälpa folk. "Man vet inte hur nästa dag ska bli"

All brandrök är giftig och i ett garage blir koncentrationen betydligt högre än ute i fria luften, så att räddningstjänsten måste använda skyddskläder och andningsmasker. En fastighetsägare kan välja att sätta in brandventilation som är en forcerad ventilation. Den gör att röken ventileras ut mer effektivt än en vanlig ventilation. 

– Vissa fastighetsägare har också installerat automatlarm och det gör stor skillnad. Automatlarm gör ju att vi kan komma in i ett tidigt skede och kan släcka innan det blir en storbrand. Centrumgaraget har haft automatlarm länge, och nu börjar Pitebo installera larm även i sina andra garage. 

undefined
Centrumgaraget är välutrustat med både brandlarm och kameror för maximal trygghet och säkerhet.

Räddningstjänsten i Piteå utövar tillsyn för garagen och har en dialog med fastighetsägarna för att minimera riskerna för bränder. Anders Åhlund, fastighetschef på Pitebo bekräftar att de har ett nära samarbete med räddningstjänsten även om de inte erbjuder laddning av elbilar till sina hyresgäster i varmgaragen. Pitebo har bara ett antal laddplatser för sina egna servicebilar där.

– Vi har en ständig dialog med räddningstjänsten, där vi avsynar garagen och ser så att de uppfyller kraven i lagstiftningen. Vi har installerat automatlarm i flera garage och fler kommer nästa år för vår och våra hyresgästers säkerhet och för att göra byggnaden säkrare om det börjar brinna.

undefined
Anders Ålund är fastighetschef på Pitebo.
undefined
I centrumgaraget har Pitebo installerat centrallarm som går direkt till brandkåren. Det finns även kameror uppsatta för att öka tryggheten.

Även Lindbäcks fastigheter har ett nära samarbete med räddningstjänsten kring brandsäkerheten i sina garage. De erbjuder laddning av elbilar i kvarteret Älgen i centrala Piteå. 

– Vi hade en dialog med räddningstjänsten innan vi installerade laddpunkterna för att kontrollera om det var lämpligt och nu har vi kontroll på laddningspunkterna så att de inte blir överhettade. Räddningstjänsten gör inspektioner och vi har en dialog med dem hela tiden. Om det är något vi funderar över frågar vi bara, säger Hans Lindbäck.

undefined
Brandslangarna gås igenom i ett särskilt rum för att kontrollera att de är hela och klarar rätt tryck.
undefined
Räddningstjänsten i Piteå - Älvsbyn har två stegbilar som kan rädda människor som fastnat på högre höjd.
undefined
Alla bilarna kontrolleras vid varje skiftbyte men extra noga varje fredag.
undefined
Varje fredag gås all utrustning igenom extra noga för att se att allt finns på plats vid en utryckning.

Bränder i elbilar som står i garage är extra problematiska. 

– Vi gör objektskort, med ritningar på garage och andra större offentliga byggnader, så att räddningsledaren vet hur det ser ut. Om det finns brandventilation till exempel och hur utrymningsvägarna ser ut och vart de finns. Vi tillsynar garagen så vi har koll på el-bilsladdarna i dagsläget. Vi har också en bra dialog med fastighetsägarna så att de får en förståelse för vårt arbete. 

undefined
Pitebo har bara laddning för sina egna servicefordon i garaget.
undefined
Centrumgaraget sträcker sig från ena kanten av zonen till andra, men ovanpå märks inget. Där har Pitebo satsat på att göra gårdarna till attraktiva mötesplatser.

Om en elbil börjar brinna måste räddningstjänsten snabbt kunna bogsera ut bilen ur garaget, och ställa upp den en lång tid efter för att kontrollera att den inte börjar brinna igen efter att branden släckts. För att minimera risken för brand är det enligt MSB bäst att i första hand ladda utomhus, och i andra hand i närheten av infarten om bilen står i ett garage. 

– Våra bilar står inte i direkt anslutning till ingången, det gör de inte, men räddningstjänsten vet var de står, och hur det ser ut i våra garage, säger Anders Åhlund på Pitebo. 

undefined
Pitebos servicebilar laddas i centrumgaraget. De erbjuder inte laddning för hyresgästerna.

Efter 2021 finns det krav på att det ska finnas det Boverket kallar för ledningsinfrastruktur, i alla nya garage med fler än 10 platser. Det betyder i korthet att man ska förbereda för att kunna installera laddpunkter senare. När man bygger nya hus kan byggherren sätta upp skyltar för att underlätta för räddningstjänsten, men det är inget krav.

Enligt MSB brann 38 el/hybridfordon 2023. Totalt brann det cirka 3500 personbilar samma år. Statistiken omfattar även anlagda bränder. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!