Elnätsavgifterna blir bara högre och högre. Vattenfall höjde sina elnätspriser i norra Sverige med fyra procent i maj. Detta trots att elnätsavgiften är reglerad och övervakad av en statlig myndighet som har i uppdrag att stärka konsumenternas ställning.
Höjningen påverkar Pite Energi.
– Vattenfall äger det regionala nätet och Pite Energi det lokala. Höjer Vattenfall är det troligt att vi också måste höja för att täcka våra kostnader eftersom det är en kostnadsökning vi inte kan påverka, säger Daniel Fåhraeus.
Slimmad organisation
Enligt Fåhraeus har Pite Energi en slimmad organisation.
– Det kommer inte att hålla i längden. Vi är för få för att på sikt klara av att hålla ett bra nät så att vi kan leverera till våra kunder. Troligen kommer vi att måsta anställa fler om några år för att klara underhåll, planering och drift.
Pite Energis elnät består av många mil ledningarna som är både nya och gamla. Jämfört med Luleå Energis elnät har Piteå ungefär 30 procent större elnät att serva. Skillnaden är en viktig orsak till att Luleå Energi kan ha så låga priser.
Investeringar
Runt 30 kilometer elnät bruka Pite Energi försöka byta ut varje år för att vädersäkra nätet. Detta är förenat med stora kostnader.
– Vi måste säkerställa elleveranserna.
Pite Energi ligger bland den billigaste femtedelen av landets alla elleverantörer.
– Vi underhåller nätet och har en bra planering och försöker hela tiden utveckla vårt arbetssätt.
Vid årsskiftet höjdes den fasta elnätsavgiften med mellan två och tre procent. Det blir ungefär 90 kronor per år för en villa med 20 ampere.
– Vi skulle naturligtvis vilja undvika höjningar, men jag tror inte vi klarar kostnadshöjningar med bara effektiviseringar. Är vi för snåla med våra investeringar i nätet kan det i slutändan drabba kunden med sämre elleveranser. Frågar man våra anställda som jobbar med elnätet så vill de ha mycket investeringspengar då de vill ha ett perfekt nät, men det går ju inte för det skulle bli för dyrt för kunden. Det gäller att hitta balansen.
Höjning
Under hösten bestäms om det blir en ny höjning vid årsskiftet.
– En höjning är trolig. När jag började här på 2000-talet hade ingen höjning gjorts på flera år. Då var vi tvungna att göra en större höjning, sen dess försöker vi höja i mindre omfattning.
Regeringen kom i höstas med nya bestämmelser om en hårdare reglering. Då hade elnätspriserna ökat med 25 procent de senaste fem åren, enligt tidningen Hem&Hyra. Per lägenhet handlar det om ungefär 500 kronor per år.
Energimarknadsinspektionen (EI) har mandat att värna om kundernas intressen och vad som händer med priserna beror mycket på vad EI beslutar. Alla elnät i landet har skyldighet att redovisa till EI för att inspektionen ska kunna kontrollera att monopolställningen inte missbrukas.