Den blöta och tunga snön orsakade stora störningar i Pite energis elnät då det uppstod strömavbrott i flera områden i Piteå.
Förutom den blöta snön föll träd över elledningar vilket gjorde att det blev kortslutningar.
Pite energi hade all tillgänglig personal ute och vid klockan 18.30 på söndagen hade de flesta områden fått tillbaka strömmen.
Efter helgens strömavbrott har Pite energi tillsammans med Kallax flyg i veckan inlett arbetet med att på låg höjd flygbesikta delar av elnätet.
Under torsdag eftermiddag följde Piteå-Tidningen med i helikoptern då beredaren Stefan Tengman och helikopterpiloten Joakim Öberg besiktade elnätet.
– Vi flyger för att se om det är några fler träd som hänger över ledningar där det inte blivit några avbrott, säger Stefan Tengman, Pite energi.
Han guidade piloten runt till ledningarna och när han upptäckte att ett träd låg över markerade han på sin platta.
– Vi får då in en position som går in i vårt kartsystem och då kan vi direkt skicka ut folk och åtgärda felet, säger han och fortsätter:
– Sedan byter vi också elledningar till någonting som heter MLL-tråd som är isolerad. Där det finns en MLL-tråd kan träden ligga mot ledningarna men det blir ändå ingen kortslutning. Samtidigt kan träden inte ligga kvar hur länge som helst.
I vanliga fall görs besiktningen av elnätet i maj och då tar det en vecka att gå igenom Pite energis elnät som nästan är 300 mil av ledningar.
Besiktningen som nu görs tar ungefär en och en halv dag då den inte är lika omfattande.
– Vi flyger inte heller på lika låg höjd just nu, säger Joakim Öberg, helikopterpilot på Kallax flyg.
Flygsträckan inleddes i Långnäs där såväl Sjulsmark som Sikfors besiktades och totalt blev flygturen drygt 20 mil lång.
Utöver Pite energi har flygbolaget i veckan haft uppdrag för bland annat Luleå energi och Boden energi.
– Vi har nio helikoptrar igång just nu som arbetar med det här.
En beaktning som helikopterföraren och Pite energi får ta då man flyger på den låga höjden är framförallt att hästar kan skrämmas på grund av bullret som helikoptern orsakar.
– Nu får vi gå upp här då det är mycket hästar här. Vi vill inte att något djur ska bli så skrämd att de lämnar sin hage för ge sig ut i trafiken, säger Joakim Öberg.
– Vi får ta de elledningar till fots istället, säger Stefan Tengman.