Elbusstrafik dyrare – men kommunen nöjd med miljövinst

Trafiken med elbussar i Piteå kostar skattebetalarna nästan 19 miljoner kronor per år. Och hittills har bussarna gått bra i kylan.

Piteå har 13 elbussar i kollektivtrafiken.

Piteå har 13 elbussar i kollektivtrafiken.

Foto: Torbjörn Carlsson

Piteå2021-12-17 08:00

Det var 1 juli i år som bussbolaget Nobina tog över lokaltrafiken i Piteå. Då ersattes 12 dieseldrivna bussar med 13 elbussar. 
Piteå kommun betalar 1,8 miljoner kronor i månaden för det, motsvarande 21,6 miljoner kronor per år. Ett normalt år räknar kommunen med avgiftsintäkter på cirka tre miljoner kronor, vilket gör att Piteåborna får betala 18,6 miljoner kronor per år för lokalbussverksamheten. 

Det är mer än tidigare med de dieseldrivna bussarna. Då var kostnaden omkring 13,5 miljoner kronor om året om man räknar bort avgiftsintäkterna. Den trafiken drevs av Centrala Buss under namnet Citybuss.

– Samtidig har vi ökat den årliga körsträckan från tidigare 550 000 kilometer till 630 000 kilometer, alltså med 80 000 kilometer per år. Så räknar man per kilometer är elbussarna lite dyrare än de tidigare dieselbussarna. Men då har vi också gjort en miljövinst. Dessutom blir det billigare per kilometer om vi framöver vill köra mer, säger Rebecka Granström, enhetschef för Trafik och Bygg vid samhällsbyggnadsförvaltningen på Piteå kommun.

Tidigare år har man haft problem med de eldrivna bussarna i bland annat Luleå och Umeå, när det blivit kallt. Värmen i bussarna har i det närmaste slagits ut, och man har behövt uppdatera programvaran. Flera bussar har tagits ur drift. 

Men hittills har bussarna i Piteå klarat kylan.

– Bussarna har fungerat bra. Bussarna i Piteå är faktiskt bland de bästa vi har av våra elbussar runt om i Sverige, säger Tommy Saukkoriipi, depåansvarig för Nobina i Piteå. 

Nobina är Sveriges största bussbolag med 2 400 bussar över hela Sverige och drygt 7 000 anställda.

Elbussarna i Piteå är försedda med tre dieselvärmare som drivs av det fossilfria bränslet HVO.

– Det finns värmare för batterierna, för passagerarna och för busschauffören. Bussarna laddas sedan inne i en depå. Laddningen från noll till hundra procent tar cirka 6 timmar då bussarna står inne i värmen. Detta, att vi håller värmen överallt, är några av förklaringarna till att det gått bra, säger Rebecka Granström.

Kylan har dock haft en viss effekt på bussarna.

– Värmarna har gått för fullt när det varit kallt, och bränsleförbrukningen i värmarna har ökat. Men det är som sagt var ett fossilfritt bränsle, så det påverkar inte miljön. Vi är mycket nöjda med hur det fungerat hittills säger Tommy Saukkoriipi. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!