Ekologiskt jordbruk blir allt vanligare

Andelen ekologiskt odlad jordbruksmark i Norrbotten har ökat nästan 68 procent under de senaste tio åren, enligt siffror från Jordbruksverket.

Ett lamm för en DI-alog med flaskan.

Ett lamm för en DI-alog med flaskan.

Foto: Anders Sjöberg

PITEÅ2019-07-30 19:15

– Det här är en positiv utveckling eftersom konsumenterna i hög grad efterfrågar livsmedel som är producerade med god djurvälfärd, begränsad klimatpåverkan, utan naturfrämmande kemiska bekämpningsmedel och som bidrar till ökad biologisk mångfald, säger Jonas Carlberg, affärsområdeschef för lantbruk på KRAV.

Under 2018 brukades 4 624 hektar av jordbruksmarken i Norrbotten ekologiskt, vilket står för 12,6 procent av totala mängden i länet. Jämfört med 2009 när siffran hamnade på 2 758 hektar – en ökning med 1 866 hektar eller 67,7 procent de senaste tio åren.

Ser man till den totala andelen av ekologiskt odlad jordbruksmark i landet har en ökning med 58,2 procent skett under samma period.

– För mig personligen vill jag att jordbruket ska vara uthålligt, jag vill inte ha några kortsiktiga mål. Då är det ekologiska jordbruket en del av det. Vi har inte använt bekämpningsmedel på 20 år, men vi blev inte KRAV-godkända förrän kanske fem, sex år sedan, säger Gunnar Hannu, delägare på Stormyrbergets lantgård.

På frågan om vad den ökade efterfrågan på ekologiska råvaror och livsmedel kan bero på menar Hannu att ekonomin inte längre är en lika avgörande faktor, och att folk gärna diskuterar köttets ursprung och djurens uppväxtförhållanden.

– Det ger ju en möjlighet för den produktionen att öka. Att vi är på väg dit är ett tecken att vi har det bättre ekonomiskt ställt. Maten är i stort sätt väldigt billig jämfört med inkomsterna, säger Hannu.

Under 2018 var 20,2 procent av den svenska jordbruksmarken ekologisk, enligt Jordbruksverkets siffror. Till år 2030 har regeringen satt som mål att 30 procent av jordbruksmarken ska vara ekologisk. KRAV vill se en snabbare omställning till ekologisk odling.

– Sverige har tagit ett steg i rätt riktning, men en snabbare omställning kan stärka tillväxten i svenskt lantbruk och öka såväl export som inhemsk försäljning, säger Carlberg.

För att klassas som ekologiskt jordbruk tillåts varken konstgödsel eller naturfrämmande kemiska bekämpningsmedel. Och för att KRAV-certifieras finns striktare krav än EU:s regler på klimatarbete, god djurvälfärd och socialt ansvarstagande.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!