Byggföretagaren Mattias Henriksson har en lång historia inom byggandet av ekologiska bostäder. För 20 år sedan startade han byggföretaget Stenbacken med en vision om att bygga ekologiska villor. Tanken var att bygga hus i naturliga material för att minska negativ miljöpåverkan och skapa hälsosamma levnadsmiljöer för de boende. I dag drivs företaget från fabrikslokalerna i Hortlax utanför Piteå.
– När jag startade ville jag främst hålla på med småhus. Först bedrev vi verksamhet i Lillpite där jag också bor. Så småningom köpte vi den här anläggningen i Hortlax och började utvecklingen av en villaverksamhet, säger han.
Företagsidén gav mersmak och i dag är Mattias Henriksson också delägare i byggföretaget Grönbo, där visionen om att bygga i naturliga material har applicerats på flerfamiljshus. Bolaget startades av Mattias Henriksson och Anders Eriksson, på den tiden ägare av Glommershus. Fabriken är belägen i Bjurträsk utanför Norsjö, en betydligt större anläggning än Stenbackens fabrik i Hortlax. Pilotprojektet byggdes på Furunäset utanför Piteå där Grönbo byggt 24 ekologiska lägenheter fördelat på fyra lägenhetshus.
– Vår resa började med vårt pilotprojekt på Lusthusbacken utanför Piteå. Vi byggde Europas – kanske världens - mest ekologiska bostadshus som är industriellt byggda. Nu har vi en produktionstakt på cirka 130 lägenheter per år. Främst bygger vi i Mälardalen och södra Sverige, men vi hoppas också kunna bygga mer i Norrbotten framöver.
Liksom tanken med Stenbacken är att bygga i samklang med naturen är Grönbos idé att bygga flerfamiljshus i naturliga material. Mattias Henriksson berättar att byggbranschen historiskt varit konservativ vad gäller nytänk kring byggnadsteknik och material, vilket skapat en nisch som Grönbo kunnat jobba med och utveckla.
– Det har funnits ett motstånd i branschen mot att titta på alternativa produkter. Det är lätt att bara använda det man använt tidigare. Vi såg att det finns många alternativ vad gäller fogar, lim, isolering och kemikalier som förekommer i branschen. Vårt ledmotiv är att jobba med naturliga råvaror och fokuserar mycket på trävaror. Vi vill jobba med naturen istället för mot den och vi ser att det uppskattas hos människor som bor i våra hus, säger Mattias Henriksson.
Den rådande makrotrenden med hållbar utveckling och ekologisk produktion börjar nu smitta av sig även på byggbranschen. Förutom ett ideologiskt motiv grundat i miljömedvetenhet berättar Mattias Henriksson att branschen också börjat upptäcka de ekonomiska fördelarna med ekologiska byggsätt.
– Jag upplever att fastighetsbolagen börjar förstå fördelarna. Det kommer gröna lån som ger bättre villkor och man tittar betydligt mer på värdesäkringen över längre tid. Det begränsar risken i bostadsportföljen samtidigt som ett ekologiskt bestånd kan värdesäkras över tid. På privatsidan är folk mer benägna att titta på det kortsiktiga inköpspriset. Fastighetsbolagen ser mer långsiktigt, säger han.
När Norrbottens Affärer träffar Mattias Henriksson på Stenbackens fabrik i Hortlax har han haft fullt upp. Grönbo växer så det knakar och nyligen har företaget fått en ny delägare då Vernum Fastigheter gått in i bolaget. Med Vernum i ryggen ska Grönbo nu öka produktionen med flera hundra procent.
– Det här är en jättestor grej för oss. Vernum är ett nybildat bolag som vill bygga världens hållbaraste fastighetsbestånd och det vill de bygga med våra produkter. De ska bygga 500 lägenheter per år vilket är mångdubbelt fler än vi bygger i dag. Tillsammans ska vi jobba upp kapaciteten till 1000 lägenheter per år. Det skapar ett superläge för oss, säger Mattias Henriksson.
Makroekonomiska svårigheter med skenande inflation och höjda räntor sätter just nu press på ekonomin och av allt att döma är Sverige och Europa på väg in i en lågkonjunktur, vilket kan få stora konsekvenser för den konjunkturskänsliga byggbranschen. Mattias Henriksson är däremot inte orolig, utan ser möjligheter när priserna sjunker och konkurrensen minskar på mättade marknader.
– Självklart kan man känna obehag och osäkerhet inför en lågkonjunktur, men jag känner snarare förhoppning och välkomnar att det lugnar ner sig på marknaden. Den osunda hetsen som drivit upp marknaden har pågått alldeles för länge har varit en tickande bomb. Nu töms ballongen litegrann och som företag har vi positionerat oss för detta. Vi har en bra projektportfölj och drar fördelar av att priserna sjunker. Vi kan fortsätta bygga men med bättre priser och göra ännu mer nytta på marknaden, säger han.
Snarare än att strama åt verksamheten vill Grönbo expandera. Utöver att breda ut sig söderut vill bolaget också slå sig in på marknaden i norr, som varit svåråtkomlig på grund av höga priser och hård konkurrens när regionen ska expandera med nya och stora industrier som Northvolt.
– Vi sonderar och letar lägen på marknaden. Skellefteå har exempelvis varit svårt att komma in i på grund av hög konkurrens. Där kan det öppnas lägen. Detsamma gäller för Boden när H2 Green Steel ska byggas. Att bygga i norr passar också bra ihop med Vernums vision. De har sneglat uppåt i landet men det har varit många bud och svårt att hitta lägen. I en lågkonjunktur kommer Vernum kunna gå in och förvärva markområden. Vi tror att vi inom några år kommer att bygga här uppe igen, vilket skulle vara roligt, säger Mattias Henriksson.
Ambitionen att expandera gäller också för tillförsel av kompetens inom bolaget. Bolaget har i dagarna gjort en topprekrytering där man anställt Northvolts tidigare produktionschef Niclas Stengård som ny fabrikschef på fabriken i Bjurträsk.
– Det känns faktiskt helt galet. Det är en superrekrytering. Niclas har ett galet häftigt CV och han har redan börjat hos oss på fabriken i Norsjö. Vi tror att Niclas kommer bidra enormt mycket med sina erfarenheter från andra mogna industrier, säger Mattias Henriksson.
Med Vernum som ny ägare och Niclas Stengård som ny fabrikschef ser Mattias Henriksson positivt på framtiden, trots stundande lågkonjunktur.
– Vi tror att detta kommer att bli jättebra. Vi har positionerat oss väl som bolag och känner oss starka. Varje förändring erbjuder möjligheter och är man kreativ kan man dra fördel av det. Vi tror att vi kommer att kunna göra något bra av detta, säger han.