2004 utgjorde livsmedelskedjornas egna märken 8,5 procent av försäljningen av livsmedel och alkoholfria drycker i Sverige.
Sedan dess har andelen ökat stadigt.
– Under 2021 utgjorde kedjornas egna märkesvaror 27,3 procent av den totala livsmedelsförsäljningen i Sverige. De har alltså ökat med 221 procent, säger Daniel Wester, SCB.
Jan-Olov Lindström, butikschef på Stora Coop, tror att anledningen är att man får lite mer för pengarna.
– Försäljningen av Coops egna varor har ökat med 20 procent. Jag tror det är priset det handlar om, folk har kanske börjat tänka sig för och ser att man får lite mer för pengarna, säger han.
Lite billigare, enklare förpackning och stora volymer gör att egna märket är billigare. Kvalitetsmässigt är de många gånger lika bra, enligt Jan-Olov Lindström.
Fisk, frukt och grönsaker var de varugrupper där störst andel egna märkesvaror såldes förra året, medan kaffe och te såldes minst.
Varför vill konsumenterna inte köpa Coop kaffe?
– Det tror jag beror på att Gevalia och Löfbergs lila är så pass kända. De tunga, stora varumärkena är svåra att tampas med. Men Coop-kaffet fick bäst i test för någon månad sedan, sedan dess säljer vi betydligt mer än tidigare.
Egna märkesvaror i Sverige som vuxit mest är mjölk, ost och ägg, hela 1 383 procent sedan 2004.
Vilka Coop-varor vill du skryta över?
– Vår cornflakes är bra. Coop Smör och raps är också absolut jämförbar med Bregott och är 20 kronor billigare, säger Jan-Olov Lindström.