Enligt Strokeförbundet är god rehabilitering en förutsättning för att bli bättre. Men efter att Rubert Hedlund skrevs ut för drygt fyra månader sedan har inte ett enda träningspass genomförts och medan veckorna går försvinner musklerna.
- De sa att han behövde bli starkare, men man tränar ju för att bli starkare. Varje dag som han sitter i rullstolen blir han ju svagare, säger Lars-Erik Hedlund.
Tränar själva
Tillsammans med frun Eina Hedlund och sonen Tommy Hedlund hjälper han Rubert Hedlund att sätta på sina sandaler, de fäller upp rullstolens skydd och ställer ner hans fötter på golvet.
- Får jag din hand, säger Eina Hedlund och sträcker sig mot Rubert Hedlunds högerhand samtidigt som de hjälper honom att luta sig mot ståbordet.
Ryggen är böjd, men han står. Några sekunder varje dag har gjort skillnad.
- Jag mår gott av att få stå en kort stund och jag blir inte lika trött nu som i början, säger Rubert Hedlund.
- Vi försöker träna honom själva men det måste ju finnas fler övningar än att bara stå, säger Lars-Erik Hedlund.
Eina Hedlund är bekymrad över att ingen har tagit kontakt med henne angående rehabilitering.
- Jag ringde själv läkaren för ett tag sedan och bad honom att skriva ett intyg, så nu ska det förhoppningsvis vara igång. Men det känns inte kul att ringa hela tiden, det känns som att jag är elak, säger Eina Hedlund.
Överklagar ombyggnation
En annan del av eftervården är anpassningen av hemmet. Kommunen har börjat anpassa bostaden efter Rubert Hedlunds speciella behov och åtgärder som en speciell säng, sänkta trösklar och en rullstolshiss upp till bron har genomförts. Det som ska byggas till är en anpassad toalett och dusch, men där skiljer sig Eina och Rubert Hedlunds önskemål från kommunens.
- Vi skulle vilja att de byggde ut bredvid bron, men det har vi fått avslag på. Kommunen vill bygga ut toan mot hallen, men det vill jag inte för då försvinner all yta där vi kan ha skorna och jackorna. Var ska jag ha dem, i köket? säger hon.
Paret Hedlund kan välja att själva anlita någon som gör ombyggnationerna och sedan få ut den ersättning som kommunen bedömt rimlig utifrån patientens behov.
- Vi har överklagat beslutet så vi får se vad som händer, säger Eina Hedlund.
Orolig för framtiden
Varje dag får Rubert Hedlund hjälp av hemtjänsten för att klara av vardagen.
- Personalen på sjukhuset och hemtjänsten är fantastiska, säger Eina Hedlund.
Men det är i eftervården som familjen Hedlund tycker det finns stora brister och Lars-Erik Hedlund är orolig över att det är fler som är i samma situation som Rubert Hedlund.
- Är det detta vi kan förvänta oss i framtiden? Kommer det att hända mig eller kanske mina barn? säger han.
- Jag önskar bara att han får börja träna, det spelar egentligen ingen roll om någon kommer hit och hjälper honom eller om vi får åka dit, bara han får träna, säger Eina Hedlund.