Samtidigt ska det också bli enklare för kommunen att få en överblick över åsikterna, eftersom de kommer in via en kanal.
- Det är viktigt att vi får veta vad Piteborna tycker så att vi kan utveckla kvaliten inom olika områden, menar Maj-Britt Lindström, kommunalråd.
I dag får alla som bor inom Piteå kommun en rosa liten blankett/folder i sin brevlåda där de kan lämna synpunkter på allt som har med kommunens service och tjänster att göra.
Det går också att göra sin röst hörd via Piteå kommuns webbsida eller ringa till kommunens växel. Inom fem arbetsdagar ska den som har framfört en synpunkt få ett svar. Detta genom brev, mail eller telefonsamtal.
"Ju fler desto bättre"
Kommunalråden Roslund och Lindström och utvecklingschef Mona Lundström förväntar sig mest klagomål - men uppmuntrar också Piteborna att klaga (om det finns något de är missnöjda över)- Ju fler desto bättre (skratt), menar Maj-Britt Lindström.
- Inget klagomål är för litet eller för stort, oftast vet medborgarna själva bäst hur en tjänst ska utföras, menar Mona Lundström.
Peter Roslund ser "synpunkten" som ytterligare ett sätt att utveckla demokratin i Piteå. Redan i dag har invånarna möjligheter att göra sina röster hörda via medborgarförslag, rådslag och enkäter.
Kan få vara anonym
En del klagomål/förslag kanske kan åtgärdas direkt - andra måste omvandlas till medborgarförslag och behandlas politiskt. En del kanske är omöjligt att åtgärda, men den som framfört synpunkten får åtminstone ett svar/förklaring på sin synpunkt.Det går också att framföra åsikter anonymt, men då får man inget svar.
Klagomålssystemet är nytt i Piteå, men finns redan i andra kommuner i landet.
- Där ser man av erfarenhet att där det marknadsförts väl - har det fått stort gensvar, säger Mona Lundström som också menar att det är viktigt att kommunen "tar väl hand" om synpunkterna som kommit in.