Efterlyser jämnare könsfördelning

Charlotte Elworth är ensam moderatkvinna i kommunfullmäktige – något hon vill ändra på. ”Fullmäktige ska representera invånarna”.

"Det bästa är om könsfördelningen i kommunfullmäktige kan spegla samhället", säger Majvor Sjölund, gruppledare för Centerpartiet i Piteå.

"Det bästa är om könsfördelningen i kommunfullmäktige kan spegla samhället", säger Majvor Sjölund, gruppledare för Centerpartiet i Piteå.

Foto: Camilla Berglund

PITEÅ2016-03-08 05:00

Av 51 ordinarie ledamöter i Piteås kommunfullmäktige är 25 kvinnor. Tillsammans är de rödgröna partierna helt jämställda – 15 av 30 ledamöter är kvinnor. Socialdemokraterna har tolv män och tio kvinnor på sina stolar medan Vänsterpartiet har tre kvinnor och två män. Miljöpartiet har två kvinnor och en man i fullmäktige.

– Jämställdheten har blivit väldigt mycket bättre under de senare åren, sedan varierar det naturligtvis. Socialdemokraterna går alltid till val med varvade listor, men beroende på om det blir avhopp så ruckas ordningen, säger Helena Stenberg (S) kommunalråd i Piteå.

Moderaterna har den mest skeva könsfördelningen. Med sex mandat och en kvinnlig representant är partiets fullmäktigegrupp starkt mansdominerad.

– Vi har varit två kvinnor i gruppen, men genom att Elisabeth Berg avsade sig sitt gruppledarskap blev jag ensam, säger Charlotte Elworth.

Hon är engagerad i Moderatkvinnorna i länet som arbetar för varannan kvinna på vallistorna.

– Vår förhoppning är att få fler kvinnor som engagerar sig aktivt. Jag tycker att den viljan finns hos Moderaterna i Piteå också, problemet är att få kvinnor att ställa upp på valbara platser. Det är inte lätt.

Charlotte Elworth upplever inte att det finns manliga strukturer i partiet som avskräcker – hon ser istället praktiska hinder för kvinnorna.

– Många har svårt att få ihop livspusslet med familj, barn och jobb.

Moderaterna i Piteå har fått fler aktiva kvinnor i styrelsen och Charlotte Elworth hoppas att någon av dem vill ta klivet och bli politiker.

– Det är kvinnorna själva som måste vilja, och då måste vi som är aktiva kämpa för att vara förebilder och visa att det fungerar.

Centerpartiet har inga problem att hitta kvinnor till vallistorna – där är könsfördelningen den motsatta.

– Det bästa är om man kan spegla samhället. Vi har alltid strävat efter att ha varannan damernas i fullmäktige, men nu var det en man som slutade under mandatperioden och ersattes av en kvinna. Så nu är vi fyra kvinnor och en man, säger gruppledaren Majvor Sjölund.

Även om hon tycker att en jämn fördelning är bäst så är hon glad över att Centerpartiet har många kvinnors som vill engagera sig.

– Centerpartiet har jobbat med jämställdhetsfrågor under lång tid och det tror jag kommer från bonderörelsen. Där var män och kvinnor lika viktiga, och jag tror att det har gjort att det är många kvinnor som är beredda att ta ansvar, också när det gäller politiken, säger Majvor Sjölund.

Kvinnors rättigheter

Internationella kvinnodagen inträffar den 8 mars varje år för att uppmärksamma ojämställdhet över hela världen.

Dagen har sitt ursprung i den tidiga arbetar- och kvinnorörelsen, och instiftades redan 1910 vid den socialistiska världsorganisationen Andra internationalen. I de flesta länder är dagen inte kopplad till någon uttalad politisk ideologi, utan betraktas som en allmän dag för kvinnofrågor.

Sedan 1978 finns den internationella kvinnodagen med på FN:s lista över högtidsdagar.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!