- Men vi ser gärna att fler privata företag nappar på det här med ungdomstjänst för att vi ska kunna anpassa verksamheten ännu bättre till den enskilda ungdomen. Vi ska erbjuda meningsfull sysselsättning till både tjejer och killar i åldern 15-18 år och därför är det bra om vi har lite olika typer av sysselsättning.
I särskilda fall kan ungdomar upp till 21 år dömas.
I fjol dömdes 15 personer i Piteå, varav två flickor, till ungdomstjänst.
Sedan 1 januari 2007 är ungdomstjänst en fristående påföljd som tingsrätten kan döma en ung människa som begått brott till i stället för böter eller ett kortare fängelsestraff; det sker efter yttrande från socialtjänsten. Ungdomstjänst består av oavlönat arbete i, beroende på hur allvarligt brottet är, 20-150 timmar samt ett påverkansprogram.
Påföljden ska få ungdomen att fundera över sin livssituation, brottet och dess konsekvenser för ungdomen själv, för brottsoffer och samhället samt förhoppningsvis få honom eller henne att avhålla sig från vidare kriminalitet.
- Genom ungdomstjänsten ska den dömde förmås att se proportionen till sitt brott och på så sätt förstå sin handling fullt ut, påpekar Roger Burman.
Arbetet ska ske på den dömdes fritid. För att dömas till ungdomstjänst krävs samtycke från ungdomen. Socialtjänsten verkställer påföljden.
En ungdom som missköter sig blir återrapporterad till åklagarmyndigheten och det kan leda till en varning eller att domen undanröjs av tingsrätten och en ny dom blir aktuell.
Som jämförelse kan nämnas att i Stockholms stad blev under förra året 166 ungdomar dömda till ungdomstjänst; av dessa var det 16 procent som misskötte sig och uteblev från arbetet utan att tala om varför.
- Man ska göra rätt för sig och få bra signaler från samhället: att det finns förutsättningar att ställa saker till rätta och komma vidare, sammanfattar Roger Burman på socialtjänsten i Piteå.
Helt fel, menar riksåklagaren (RÅ) Fredrik Wersäll, som för saken vidare till Högsta domstolen (HD). Enligt RÅ är ungdomstjänst en tydlig och konsekvent påföljd som är direkt anpassad till ungdomar och "en klart lämpligare påföljd" än böter, som ofta betalas av föräldrarna. (Källa: nättidningen Dagens Juridik).