Efterlyser fästingar från fjälltrakten

Fästingar från fjälltrakterna i Norrbotten och Västerbotten – det söks till ett forskningsprojekt. Allmänheten uppmanas att skicka in de blodsugare man hittar.

Skicka in din fästing! Det uppmanar Statens Veterinärmedicinska Anstalt, SVA, som behöver dem till ett forskningsprojekt. (Arkivbild)

Skicka in din fästing! Det uppmanar Statens Veterinärmedicinska Anstalt, SVA, som behöver dem till ett forskningsprojekt. (Arkivbild)

Foto: Anders Lindström/SVA

PITEÅ2018-08-10 08:30

Det är Statens veterinärmedicinska anstalt, SVA, som ber om hjälp med att samla in fästingar från Norrland.

Fästingen får gärna ha suttit på antingen tama eller vilda djur, eller människa. Alla fästingar som skickas in kommer att artbestämmas och därefter analyseras för att undersöka om de bär på smittor och i så fall vilka.

Ann Albihn, forskare vid SVA, hoppas på många fästingar, från norr om Dalälven.

– Gärna så långt norrut i landet som det går att hitta fästingar. Om det visar sig att den inskickade fästingen är av annan typ än vanlig fästing så kommer vi att lämna personligt svar. Svaren kommer så snart artbestämningen är klar. Vi kommer under senhösten/vintern också att redovisa de totala resultaten av insamlingen.

Klimatförändringen går fortare och är mer omfattande i norr än i övriga världen. Fästingar är effektiva smittbärare och deras utbredning påverkas av klimatet. Det finns många blodsugande fästingarter som kan överföra infektioner till människor, däggdjur och fåglar. Fästing har nu också setts på renar

Med allmänhetens hjälp kan SVA undersöka hur klimatförändringen påverkar spridningen av olika sjukdomar.

Flera hundra fästingar har redan skickats in till SVA, från Kiruna, Arjeplog, Arvidsjaur, Haparanda, Kalix, Luleå och Skellefteå.

Den som skickar in en fästing ska förpacka den väl i en försluten plastpåse, i folie, eller i ett rör eller burk med lock. Fästingen får vara levande eller död. Insamlingen pågår till sista oktober.

Fästingar

Är samlingsnamnet för en grupp små spindeldjur, parasiter som lever på att suga blod från däggdjur och fåglar, samt ibland även från reptiler och groddjur.

De två stora fästingfamiljerna utgörs av hårda fästingar (Ixodidae), med fler än 700 arter i världen, och mjuka fästingar (Argasidae), med omkring 200 arter.

Arten Ixodes ricinus är vanlig i Sverige. Denna art är den som vanligen angriper människor och deras husdjur. Utöver denna art finns det elva andra arter hårda fästingar i Sverige, de flesta specialister på fåglar.

Det finns bara en art som tillhör de mjuka fästingarna i Sverige, fladdermusfästing, som i sällsynta fall även kan angripa människor.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!