Det är Statens veterinärmedicinska anstalt, SVA, som ber om hjälp med att samla in fästingar från Norrland.
Fästingen får gärna ha suttit på antingen tama eller vilda djur, eller människa. Alla fästingar som skickas in kommer att artbestämmas och därefter analyseras för att undersöka om de bär på smittor och i så fall vilka.
Ann Albihn, forskare vid SVA, hoppas på många fästingar, från norr om Dalälven.
– Gärna så långt norrut i landet som det går att hitta fästingar. Om det visar sig att den inskickade fästingen är av annan typ än vanlig fästing så kommer vi att lämna personligt svar. Svaren kommer så snart artbestämningen är klar. Vi kommer under senhösten/vintern också att redovisa de totala resultaten av insamlingen.
Klimatförändringen går fortare och är mer omfattande i norr än i övriga världen. Fästingar är effektiva smittbärare och deras utbredning påverkas av klimatet. Det finns många blodsugande fästingarter som kan överföra infektioner till människor, däggdjur och fåglar. Fästing har nu också setts på renar
Med allmänhetens hjälp kan SVA undersöka hur klimatförändringen påverkar spridningen av olika sjukdomar.
Flera hundra fästingar har redan skickats in till SVA, från Kiruna, Arjeplog, Arvidsjaur, Haparanda, Kalix, Luleå och Skellefteå.
Den som skickar in en fästing ska förpacka den väl i en försluten plastpåse, i folie, eller i ett rör eller burk med lock. Fästingen får vara levande eller död. Insamlingen pågår till sista oktober.