Den 4,6 kilometer långa sträckan mellan Kopparnäs och Harrbäcken, som är svårt olycksdrabbad, blev utan viltstängsel då vägen 2015 blev mötesseparerad. Tanken var att detta skulle åtgärdas 2018 och 2019, men arbetet kom att skjutas upp.
Länsstyrelsen var inte helt nöjd med Trafikverkets planer på ett helt viltstängsel, utan ville utreda frågan om hur viltet ska kunna passera. En viltpassage ansågs "önskvärd", dock var det inget krav.
Men invändningen landade i att en 130 meter lång viltpassage vid Ladrike och söderut nu lämnas utan stängsel då man lokaliserat en naturlig viltövergång just där, ett ställe där mycket vilt av tradition passerar.
Problemet är bara att det är just där som de flesta trafikolyckorna, till och med med dödlig utgång, har inträffat – något som fått både olycksdrabbade och närboende att reagera. Flera insändare i ämnet har till exempel förekommit i PT och en avslutas med orden "Strunta i viltövergången och rädda liv istället!"
Lars Lundman, tidigare Norrbottenspolisens viltansvarige, boende och jagande i Norrfjärden, säger att jaktlagen är helt emot viltpassagen och försökt föra en dialog med länsstyrelsen och Trafikverket.
– Så sent som i fredags var det ju en älgolycka precis där och det är förenat med livsfara inte bara för den som krockar utan även för de jägare som kallas ut att spåra och/eller avliva skadade djur, det blir ju totalstopp på E4 då en olycka inträffar, konstaterar Lundman, som också berättar att frågan kanske inte är helt avgjord än:
– Vår dialog fortsätter och vi hoppas och tror att vi ska kunna stoppa den här viltövergången.
Lundman säger också att en stängning av en naturlig viltövergång gör att framför allt älgen vandrar och söker nya vägar.
– Ibland tar det upp till fyra år, men till slut hittar de andra vägar, så var det till exempel då övergången i Rosviksbodarna stängdes.
Han är också noga med att poängtera att viltövergångarna fyller ett viktigt syfte, att det är många älgar, rådjur och annat vilt som passerar där och att man bör söka alternativa lösningar.
Han och de andra jägarna har också förslag att komma med;
– Lanokagården vid Ladrike camping ligger på en naturlig höjd med skog intill, där skulle man faktiskt kunna bygga en akvedukt för viltet så att de går ovanför trafiken – alternativt en tunnel i sänkan före Ladrike.