Efterfrågan på laddboxar skjuter i höjden

Efterfrågan på laddboxar skjuter i höjden. Pite energi har ökat sin försäljning med 300 procent på ett år och Bjurmans el ser bara en begränsning i efterfrågan. "Bristen på elbilar", säger Mikael Bjurman.

Mikael Bjurman och kollegan Pär Jensen på Bjurmans el får allt fler uppdrag med att montera laddboxar. Som här i ett hus på Djupviken.

Mikael Bjurman och kollegan Pär Jensen på Bjurmans el får allt fler uppdrag med att montera laddboxar. Som här i ett hus på Djupviken.

Foto: Christoffer Markström

Piteå2022-01-25 20:45

Under 2020 ökade efterfrågan på Pite energis laddboxar med 80 procent, dock från relativt låga nivåer. Under 2021 har försäljningen stigit ännu mer.

– Laddboxförsäljningen har ökat med över 300 procent från 2020. Tidigare har det inte varit några jättevolymer, men det har verkligen tagit fart under hösten, säger Anders Ådemo, marknadschef på Pite energi.

Det finns flera olika tillverkare och installatörer av laddboxar. Pite energi har valt att samarbete med ett svenskt företag som heter Charge amps. Anders Ådemo installerade själv en laddbox hemma förra året och var en av de 148 Piteåbor som fick rätt till skattereduktionen för grön teknik.

– Jag använder vår app för att styra och sätta scheman. Då kan man förflytta sin användning och ladda på smarta timmar. Det ger en ekonomisk effekt, framförallt om man har rörligt timavtal, säger Anders Ådemo.

undefined
Anders Ådemo, marknadschef på Pite energi. (Arkivbild)

Utöver ekonomiaspekten är det främst säkerheten som Pite energi lyfter fram som argument för laddboxar.

– Det är både ett snabbare och ett säkrare sätt att ladda på, säger han.

Bjurmans el i Arnemark är en av elfirmorna i Piteå som har specialiserat sig på att installera just laddboxar. Hittills har ägaren Mikael Bjurman sålt ett 20-tal och han ser egentligen bara en begränsning i efterfrågan.

– Problemet är att det är svårt att få tag i en elbil. Många som har beställt får inte sin bil förrän till sommaren, säger Mikael Bjurman.

undefined
Mikael Bjurman har installerat ett 20-tal laddboxar och fler kommer det att bli.

Han monterar laddboxar från de flesta stora återförsäljarna och har ett råd till kunderna.

– Det allra bästa är att köpa en med lastbalansering.

Lastbalanseraren mäter hur mycket ström huset gör av med och använder det som finns kvar till att ladda elbilen, utan att överbelasta någon säkring.

– Har du fjärrvärme och låg förbrukning i övrigt kan det gå utan lastbalansering. Men vet du att du ligger på gränsen så kan det gå huvudsäkringar för dig.

undefined
Lastbalanseraren är ett alternativ till att säkra upp huset vid installation av laddboxar.

För att utnyttja laddboxens fulla potential rekommenderar han att säkra upp till 20 eller 25 ampere.

– Om du har 16 amperes huvudsäkring och ska ladda 16 ampere har du inte mycket till övers. För att få full effekt är det bra att säkra upp.

Kan det vara farligt att ladda utan laddbox?

– Det är alltid bättre med. Laddboxarna ligger alltid och övervakar om det skulle hända något.

undefined
Med en installationsprovare kan Mikael Bjurman testa installation.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!