Universitetsprogrammet har tolv år på nacken och sett till utfallet på arbetsmarknaden har utbildningen firat allt större triumfer.
Så gott som samtliga elever som fullföljt sina treåriga universitetsstudier har sugits upp av näringen, inom främst turist-, besöks- och eventbranschen över hela landet.
De enda som rynkat på näsan har varit universitetskanslerämbetet, UKÄ, som vid en granskning dömt ut elevernas examinationsarbeten utifrån ett strikt vetenskapligt perspektiv.
Får gå klart
Konsekvensen av UKÄ:s bakläxa blir nu en framtida avveckling.
– Samtliga elever från årskurs två och tre kommer ger möjlighet att fullfölja sina studier. Däremot tar vi inte in några fler nya elever, förklarar prefekt Monica Johansson.
Intaget per år har pendlat mellan 20-30 elever – och i dag finns totalt 50-talet studenter kvar vid de två sista årskullarna.
Höga kostnader
– Vi informerade alla berörda på onsdagen om att vi föreslår en nedläggning. Ytterst är det universitetets rektor Johan Sterte som fattar beslutet, säger Monica Johansson.
Men, finns det ingen räddningsplanka att sticka fram?
– Tyvärr, UKÄ kräver stora förändringar som dessutom ska vara fullföljda inom ett år. Tidsperspektivet är alldelens för snävt och kostnaderna för höga. Därför finns det inga alternativ än att lägga ner, konstaterar prefekten.
– Däremot tål det att understrykas att ingen kritik har riktats mot att utbildningen skulle vara dålig. Branchen har ju tvärtom varit lyrisk, och vi har uppvaktats från flera håll med krav om bibehållna framtida satsningar.
I nuläget berörs inga tillsvidareanställda lärare av beslutet som däremot kommer att beröra en del gästlärare.
Övervintring
Hansi Gelter, biträdande professor och programansvarig, beklagar utvecklingen:
– Det känns sorgligt att avveckla upplevelseproduktion som blivit så etablerad och efterfrågat av de kreativa näringarna.
– Självklart har jag en förhoppning om att några nyckelkurser ska kunna övervintra och erbjudas som fristående kurser för att inte LTU helt ska tappa det försprång som byggts upp på området, säger Hansi Gelter.