Efter turbulensen: Vindkraftpark i Markbygden invigd

På fredagen invigdes vindkraftparken Önusberget, ett delprojekt i Markbygdens tredje och sista etapp, med en årlig kapacitet på cirka 750 megawatt (MW). Färdigställandet av parken har kantats av problem. "Vi har haft flera utmaningar", säger investeringschefen Janis Hoberg.

Janis Hoberg på Luxcara och Cristian Bergvall (S), kommunfullmäktiges ordförande, invigde Önusberget på fredagen.

Janis Hoberg på Luxcara och Cristian Bergvall (S), kommunfullmäktiges ordförande, invigde Önusberget på fredagen.

Foto: Emil Larsson

Piteå2023-09-29 19:24

Projektet Önusberget har nu 137 driftsatta vindkraftverk och på fredagen invigdes parken som har en förväntad effekt på mer än 750 MW med en möjlig produktion på tre terawattimmar. Det är den tyska kapitalförvaltaren Luxcara som äger Önusberget då man köpte vindkraftparken av Svevind i början av 2019.

– Vi är väldigt, väldigt glada då det här har varit ett stort byggprojeket som tagit lång tid. Vi har haft flera utmaningar då vi har varit tvungna att hantera coronapandemin och kriget i Ukraina, säger Luxcaras investeringschef Janis Hoberg, och fortsätter:

– Jag vill verkligen rikta ett stort tack till alla våra samarbetspartners som gjort ett fantastiskt jobb att få parken färdigställd i tid. Jag tycker att alla inblandade ska vara väldigt stolta. 

Kommer ni att stanna i Markbygden eller säljer ni projektet vidare?

– Vi är här för att stanna, dessutom har vi pågående diskussioner om andra projekt i Markbygden. 

Vindkraftparken Önusberget har under uppförandet kantats av svarta rubriker. För under våren 2022 framkom det att irländska företaget Roadbridge, som utförde anläggningsarbeten i vindkraftparken, försattes i konkurs under skandalartade former. Efter konkursen framkom det att bolaget plundrats på stora summor pengar då Roadbridges tillgångar på Önusberget stals och såldes svart. 

I förra veckan hölls en rättegång mot tre män, varav två från Pite älvdal och en från Västerbotten, som köpt eller förvarat delar av materialet. Åklagaren leder parallellt en utredning om var 500 ton stål från konkursboet har försvunnit. Ett lokalt företag misstänks vara inblandat i bedrägeriet.

– Det här har varit en svår situation att hantera, och då det hände var vi inte klara med arbetet. Saken var att Roadbridge hade problem hemma i Irland och tog med sig problemen till den svenska delen. Vi ville verkligen att de lokala företagen som jobbade åt Roadbridge skulle behålla jobben, säger Janis Hoberg och fortsätter:

– Men när det sker en konkurs så kommer någon alltid att förlora pengar. Vi förlorade pengar, vilket också lokala företag gjorde. Det här är tyvärr en verklighet i affärer, men vi försökte verkligen att göra det bästa av situationen. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!