PT har tidigare berättat om turbulensen efter att anläggningsbolaget Roadbridge Sweden gått i konkurs. Det irländska bolaget verkade i Markbygden och har efter konkursen plundrats på miljonvärden då bolagets tillgångar på Önusberget stulits och sålts svart. Nu visar konkursbouppteckningen att bolaget är skyldiga nästan 118 miljoner kronor.
– Som läget ser ut nu kan jag inte lova att det kommer att kunna delas ut några pengar. Det innebär däremot inte att jag lagt ner arbetet. Det pågår utredningar om eventuella fordringar och tillgångar som bolaget kan ha, men denna utredning är inte klar, säger konkursförvaltaren Hans Andersson.
En del av den utrustning som stulits från Roadbridge har beslagtagits av polis och har nu återbördats till bolaget. Hans Andersson berättar att den returnerade utrustningen sålts.
– Beslaget är hävt så vi har fått tillbaka och sålt ett antal arbetstält som man använder som skydd vid gjutning. Vi har också fått tillbaka ett antal ljusmaster. De är sålda för marknadsmässigt pris, säger han.
De totala tillgångar som kunnat utmätas hos Roadbridge uppgår till 163 590 kronor och 97 öre. När dessa beaktats kvarstår skulder på 117 791 898 kronor och 3 öre. Utöver registrerade tillgångar ska konkursförvaltaren Hans Andersson nu sälja ett 20-tal kontorsmoduler, där pengarna kommer att gå till att betala fordringsägare. Hans Andersson kan däremot inte säga hur mycket dessa försäljningar beräknas inbringa.
– Ingenting är klart ännu, så jag kan inte säga hur mycket pengar det handlar om, säger han.
Den enskilt största fordringen på bolaget är gjord av försäkringsbolaget Liberty Mutual Insurance Europe SE med krav på 61,5 miljoner kronor. Bland regionala fordringsägare finns sju bolag från Norrbotten med totala fordringar på drygt 6,3 miljoner kronor. Här återfinns BDX, Piteå Maskin Kompetens, Projma, Hansén Bil & Maskin och Gällivare Frakt. Den sistnämnda är den enskilt största bland regionala fordringsägar med krav på drygt 4,3 miljoner kronor. Jan Svensson på Gällivare Frakt säger att hoppet om att få ut pengarna lever men att utsikterna trots det är små.
– Hoppet är det sista man ger upp. Jag vill inte sluta hoppas att vi ska få betalt för vårt jobb men samtidigt ser det inte ljust ut.
Bodenföretaget Hansén Bil & Maskin har en fordran på drygt 1,3 miljoner kronor. Ägaren Mattias Hansén har däremot tidigare sagt till PT att han gett upp hoppet om att få betalt för det arbete man utfört.
– Vi kommer aldrig att få dessa pengar, säger han.