Anrika frisörsalongen till salu

Frisören Carina Mellberg har bestämt sig för att sälja sin salong på Storgatan efter nästan 43 år för att gå i pension. "Jag fyller 67 nästa år så då är det dags", säger hon.

Carina Mellberg har trivts väldigt bra som frisör och beskriver det som världens roligaste jobb. "Jag hade gärna hållit på i tio år till, men man måste sluta någon gång och göra något annat. De ska inte behöva bära mig ut härifrån", säger hon och skrattar.

Carina Mellberg har trivts väldigt bra som frisör och beskriver det som världens roligaste jobb. "Jag hade gärna hållit på i tio år till, men man måste sluta någon gång och göra något annat. De ska inte behöva bära mig ut härifrån", säger hon och skrattar.

Foto: Jennifer Sjödin

Piteå2024-10-02 08:30

Piteåbon Carina Mellbergs frisörbana startade i Luleå. Där var hon anställd vid en större salong i nio år innan en av hennes frisörkollegor föreslog att de skulle starta eget i Piteå. Kollegan hann dock dra sig ur och Carina Mellberg öppnade sin frisörsalong 1981 – nu nästan 43 år senare är det dags för ett nytt kapitel i livet. Carina Mellberg har bestämt sig för att sälja frisörverksamheten och gå i pension.

– Min man är yngre än vad jag är och han har redan gått i pension, sedan har jag barnbarn i Norrköping som jag vill kunna åka till ibland. Nu har dottern köpt ett renoveringsobjekt i Svensbyn och då behövs man lite där. Det är dags nu, berättar hon.

Nu vill Carina Mellberg sälja verksamheten och under den gångna helgen ringde fem intressenter.

– Jag behåller saxar och maskiner så jag kan klippa familjen men annars säljer jag rubbet, säger hon.

Hon känner att det är rätt tid i livet, men hon kommer att sakna sina kunder.

– Man kan nästan säga att man blir kompis med sina kunder. Jag har jättemånga kunder som har gått hos mig i 40 år så man lär ju känna dem, det är aldrig tråkigt att gå till jobbet.

Hon beskriver det som världens roligaste yrke. 

– Jag höll på att säga att jag inte haft en enda tråkig dag men då ljuger jag för pandemin var bedrövlig. Men det har jag förträngt nu.

Något år efter att hon hade öppnat sin salong revs fastigheten hon huserade i och hon flyttade tillfälligt över till en lägenhet mittemot. Men när byggnationen var klar flyttade hon tillbaka till Storgatan 29 och där har hon hållit till sedan dess.

undefined
Efter närmare 43 år har Carina Mellberg bestämt sig för att sälja frisörverksamheten och gå i pension. Planen är att hon ska jobba året ut och förhoppningen är sedan att kunna lämna över till en ny ägare i början av nästa år.

Carina Mellberg ser framför sig att hon ska jobba året ut för att förhoppningsvis avveckla för en ny ägare i januari.

– Jag hade gärna hållit på i tio år till, men man måste sluta någon gång och göra något annat. De ska inte behöva bära ut mig härifrån, säger hon och skrattar.

Hon fortsätter:

– Många av mina kompisar är pensionärer och det är alltid jag som är bromsklossen för att jag inte kan vara med. Det är positivt att jag får mer fritid nu.

Hon älskar att vara ute i naturen och plockar mycket svamp. Nu ser hon fram emot att plocka bär också, något hon inte hunnit med tidigare. Carina har alltid hållit på med idrott och på fritiden tränar hon fortfarande mycket. 

– Jag brukar säga att jag hållit på med friidrott i 43 år, sen frisör i 43 år men det bli svårt att vara pensionär i 43 år, skrattar hon.

undefined
Salong Hårtofsen bildades 1981. Hur fick salongen namnet? "Vi diskuterade hemma och bestämde Hårtofsen. Min kusins karl är väldigt konstnärlig så jag frågade om han kunde rita en logga åt mig och så fick jag komma och se den här. Jag tycker att den är jättefin", säger Carina Mellberg.
undefined
Salongen har huserat på Storgatan under alla år. Carina Mellberg säger att det är Piteås äldsta hårsalong.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!