Enligt stämningsansökan har polisen mellan maj och november 2023 "...olovligen bedrivit detaljhandel med tobaksvaror genom att, utan tillstånd, försälja tobaksvaror från en så kallad food truck som stått uppställd på ett industriområde."
Ett 80-tal paket cigaretter av olika märken finns upptagna i åtalet. Det yrkas också att de beslagtagna cigaretterna ska förverkas från den åtalade.
Som bevisning lyfter åklagaren fram att polisen tidigare haft liknande försäljning av tobaksvaror från en annan food truck och att han inför det ansökte om tillstånd hos kommunen för att få sälja tobaken och att han fick den ansökan beviljad. Åklagaren betonar att den åtalade alltså kände till att tillstånd krävs och att försäljning inte kan påbörjas innan tillståndet är beviljat och att han därför begått den åtalade gärningen med uppsåt eller i vart fall av oaktsamhet.
I förhör har polisen förklarat att allt handlar om ett missförstånd. Han uppger att en person som jobbade med försäljningen inte förstått att tillståndet för den nya vagnen inte var klart.
Försäljaren bekräftar detta i förhör och säger att han trodde att tillståndet gällde för hela företaget och inte per försäljningsställe.
I förhör får polisen frågan:
Är du inte skyldig att kontrollera att försäljning sker som tillståndet säger?
– Det har jag gjort. Jag var där själv när det gäller vagn 1. Vad gäller vagn 2 har jag haft kontakten med de anställda.
Målsägande förnekar brott men vidgår omständigheterna i sak.
Polismyndigheten ser strängt på vilka bisysslor en polisanställd får ha och är noga med att bisysslan inte får påverka förtroendet för den enskilde polisen eller myndigheten.
I slutet av maj 2023 gjorde mannen en ansökan hos sin arbetsgivare att som bisyssla få bedriva försäljning från kiosk. Ansökan gjordes samma månad som han sökte om tillstånd om tobaksförsäljning för vagn 2. Han hade då haft sitt företag sedan 2020.
I beslutet skriver polisen: "Polismyndigheten bedömer att din bisyssla, i den del som innebär att bedriva tobaksförsäljning, är förtroendeskadlig. Polismyndigheten ålägger dig därför enligt 7 c § LOA att upphöra med bisysslan i den delen. Polismyndigheten bedömer att din bisyssla i den del som avser att bedriva försäljning av mat, dryck och snacks, är förenlig med din anställning vid Polismyndigheten."
Vidare skriver polisen: "Enligt 7 c § LOA får en arbetstagare inte ha någon anställning eller något uppdrag eller utöva någon verksamhet som kan rubba förtroendet för hans eller någon annan arbetstagares opartiskhet i arbetet eller som kan skada myndighetens anseende."
Tidningen på orten har pratat med polisens chef som är lokalpolisområdeschef. Han ser allvarligt på det inträffade.
– Det är alltid allvarligt när en polis är inblandad. Vad en polisman gör på fritiden kan hota tilliten till polisen, säger han.
Mopedjakten, där polisen nyligen fälldes för tjänstefel av hovrätten, ägde rum i augusti 2022. Händelsen följdes av en lång rättslig process där polisen först friades av tingsrätten. Domen överklagades till hovrätten som i dagarna meddelade sitt utslag. Hovrätten gick emot tingsrättens linje och anser att brottet att förfölja mopedisten på motorcykel genom centrala Piteå inte är ringa, varpå hovrätten dömer honom för tjänstefel.