Vattkoppor är en vanlig infektionssjukdom som orsakas av ett virus. Enligt 1177 är den mycket smittsam och sprids genom utandningsluft när man hostar eller nyser, även genom hudkontakt.
– Om du inte har haft vattkoppor kan sjukdomen vara riskfylld, det beror på vad du har för sjukdomshistorik. Generellt är vattkoppor inte farligt men när vi får in det här, på en vårdinrättning, så behöver vi följa fastställda rutiner, säger enhetschefen Magnus Lundin.
Det var inte förrän patienten fanns på plats i lokalen som misstanke uppstod. Hälsocentralen stängdes vid lunchtid och sanerades. Man inledde även smittspårning. Eftersom smittan är luftburen kunde inte den intilliggande tandkliniken använda den gemensamma ingången.
– Vi byggde en trapp till dem så de tog in sina patienter från Sundsgatan, genom en nödutgång, säger Magnus Lundin.
Vattkoppor smittar mest från några dagar innan utslagen visar sig till ungefär sex dagar efter att de har börjat synas, men det kan smitta tills alla vattkoppor har torkat in och blivit sårskorpor. De flesta blir sjuka ungefär två veckor efter att de har smittats, men det kan variera från tio till tjugo dagar.
Enligt Magnus Lundin kan man ta kontakt med vården om man misstänker vattkoppor.
– Men man ska inte gå in på en vårdinrättning som vårdcentral eller lasarett. Man kan alltid ringa vården och föra en dialog, säger han.
Från onsdagen har hälsocentralen hållit öppet enligt ordinarie tider igen.