Stadsberget kan byggas om efter många kollisioner

Stadsbergets infart och utfart upplevs som trånga. Nu vill kommunen bygga om portarna till p-huset för en kostnad på 100 000 kronor. "En hel del bilar har gnuggats efter väggarna", säger Magnus Nyström (S), ordförande för samhällsbyggnadsnämnden.

Många upplever utfarten från Stadsberget som trång och det är många bilar som fått plåtskador.

Många upplever utfarten från Stadsberget som trång och det är många bilar som fått plåtskador.

Foto: Anders Thelin

Piteå2024-09-12 18:30

Nyheten i korthet

  • Stadsbergets parkeringshus kan komma att byggas om på grund av otaliga bilolyckor orsakade av trånga infarter och utfarter.
  • Kommunen överväger att bredda portarna till en kostnad av 100 000 kronor för att göra parkeringshuset mer attraktivt och öka dess användning.
  • Slutsatsen är ännu osäker, och någon exakt tidplan för eventuella ombyggnationer är inte fastställd. Ändringar i avtalen med företag som hyr parkeringsplatser ska också övervägas.

Samhällsbyggnad och fastighets- och serviceförvaltningen har utrett om det går att bygga om in- och utfarten till Stadsberget samt ändra placering av p-platser vid upp- och nedfart.

undefined
Kommunen vill bredda infarten och utfarten till parkeringshuset Stadsberget. En utredning har gjorts och kostnaden för arbetet uppskattas till 100 000 kronor.

Syftet är att göra p-huset mer attraktivt så att fler väljer att parkera där.

– Vi vill att folk ska in i Stadsberget. Det är lite grann en outnyttjad resurs och det är ofta halvtomt där. Utifrån synpunkter som kom in från allmänheten så såg vi att många tycker det är obehagligt att köra in och ut eftersom det upplevs som trångt, säger Magnus Nyström.

Ett förslag har tagits fram för breddning av portarna. Borttagning av p-platser som är närmast nedfarten bedöms inte gå att göra om man ska uppfylla kravet på att ha minst 228 parkeringsplatser i Stadsberget. 

– De kom fram till att det skulle kosta ungefär 100 000 kronor att bredda portarna. Det är fastighetskontoret som måste ta det i så fall. Det är fastighetskontorets hus och de får bygga om det och sedan läggs kostnaden på vår hyra eftersom det är vi som har verksamhet där, säger Nyström.

undefined
"En hel del bilar har gnuggats efter väggarna", säger Magnus Nyström (S), ordförande i samhällsbyggnadsnämnden. (Arkivbild)

Pengafrågan är oklar och slutgiltigt beslut om en ombyggnad av Stadsberget är inte taget.

– Vi hade ett förslag på att utreda och komma fram till vad det skulle kosta om man ska göra det. Sedan är det upp till oss att i budgetberedningen begära pengar från fullmäktige, säger nämndsordföranden.

Någon exakt tidsplan för eventuella ombyggnationer är inte klar.

– Vi har inga pengar till det nu. Det blir i så fall nästa år eller 2026, det beror på vilken budget vi har. Nu har vi utrett det, sedan får man bestämma om man vill göra det. Det är två olika beslut, säger Magnus Nyström.

undefined
Planen är att kapa bort betongbalken längst ned och bygga en bredare port.

Kommunens plan var att styra folk till parkeringshuset med hjälp av taxorna. Man tänkte införa avgift från första minuten på kyrkparkeringen så att folk skulle välja Stadsberget i stället där det är gratis de två första timmarna.

– Men det fick vi backa på efter den anstormning som blev. Utifrån det väcktes frågan om hur mycket det skulle det kosta att såga upp betongsockeln och göra Stadsberget lite mer luftigt. Går man in i p-huset så finns det en hel del märken efter bilar som har gnuggats efter väggarna, säger Magnus Nyström.

Förutom ombyggnad av portarna vill kommunen ändra i avtalen med företag som hyr p-platser i Stadsberget till sina anställda. Man utreder höjda p-avgifter så de uppgår till marknadspriser samt ändrad uppsägningstid till tre månader. 

undefined
Speciellt utfarten upplevs som trång visar kommentarer från Piteåbor som kommunen har haft kontakt med.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!