Efter konflikten – får dela på stödet

HSO splittrades i två paraplyorganisationer. Utbrytarna har betydligt fler medlemmar, men socialnämnden har beslutat att de får dela lika på det administrativa stödet.

Agnetha Eriksson, ordförande för socialnämnden, tycker att det är rimligt att båda paraplyorganisationerna får lika mycket i administrativt stöd, trots att att antalet medlemmar skiljer sig kraftigt. Eriksson motiverar beslutet med att båda ansvarar för lika antal föreningar. (Arkivbild)

Agnetha Eriksson, ordförande för socialnämnden, tycker att det är rimligt att båda paraplyorganisationerna får lika mycket i administrativt stöd, trots att att antalet medlemmar skiljer sig kraftigt. Eriksson motiverar beslutet med att båda ansvarar för lika antal föreningar. (Arkivbild)

Foto: Gunnar Westergren

Piteå2018-11-26 05:00

De föreningar som tidigare var samlade i paraplyorganisationen HSO har under det senaste året hamnat i öppen konflikt. Flera föreningar valde att lämna Strömgården för den renoverade lokalen på före detta Djupviksskolan. Något som inte gillades av Börje Karlsson, ordförande för HSO.

Osämjan ledde till att sju föreningar bröt sig ut och bildade en egen paraplyorganisation, Funktionsrätt Piteå. Det formella utträdet skedde på det försenade årsmötet den 11 september.

Funktionsrätt Piteå är numera åtta föreningar (Famy har tillkommit) och företräder cirka 2 000 medlemmar. Gamla HSO, som nu döpt om sig till Piteå Funktionsrätt Centrum, innefattar sju föreningar, men antalet medlemmar är bara cirka 700.

Men de två paraplyorganisationerna får alltså hälften var (75 000 kronor) av det administrativa stödet på 150 000 kronor.

– Vi vet att det skiljer i antal medlemmar, men vi har räknat medlemsföreningar och då är det lika många. Även små föreningar behöver administrativt stöd, säger Agnetha Eriksson (S), ordförande för socialnämnden.

Margareta Kassfeldt Öberg, vice ordförande i Funktionsrätt Piteå, har inte sett det formella beslutet och vill vara försiktig med kommentarerna.

– Vi har inte diskuterat det i föreningen, men det är klart, vi har nu cirka 2 000 medlemmar.

Börje Karlsson, ordförande för Piteå Funktionsrätt Centrum (gamla HSO) tycker att det är rättvist att båda paraplyorganisationerna får lika mycket i stöd, trots att han företräder betydligt färre medlemmar.

Är det optimalt med två paraplyorganisationer inom samma intresseområde?

– Nja, vi får väl se vad som händer över tid. Det kan ju förändras, men det är lite upp till föreningarna själva, säger Agnetha Eriksson.

Funktionsrätt Piteå får utöver det administrativa bidraget även hyressubventioner för sina lokaler på Djupviksskolan. Detta eftersom lokalerna är kommunägda.

Men Piteå Funktionsrätt Centrum (gamla HSO) hyr privat i centrala Piteå och får därför ingen subvention på hyran, som enligt uppgift uppgår till 173 000 kronor.

– Det är heller inte aktuellt, säger kommunchefen Ylva Sundqvist.

Båda paraplyorganisationer får fyra ledamöter vardera i det kommunala tillgänglighetsrådet. Något som alla inblandade verkar tycka vara logiskt eftersom föreningarna företräder ett stort antal olika funktionsnedsättningar.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!