Efter kaoset på Sundsgatan: "Behöver ha en bra dialog"

Smittskyddsläkaren Anders Nystedt räds effekterna av cruisingen på Sundsgatan i lördags. Nu ska Piteå kommun se över hur motorfesterna kan organiseras bättre. "Låt oss se till att det här inte händer igen", säger kommunchefen Andreas Lind.

Lördagens cruising på Sundsgatan kan få allvarliga konsekvenser för smittspridningen av covid-19. Nu ska Piteå kommun se över ramarna för motorfesterna. (Arkivbild)

Lördagens cruising på Sundsgatan kan få allvarliga konsekvenser för smittspridningen av covid-19. Nu ska Piteå kommun se över ramarna för motorfesterna. (Arkivbild)

Foto: Samuel Figaro

Piteå2021-05-05 21:00

Cruisingkvällar har en lång tradition i Piteå. Inte ens coronapandemin kunde sätta stopp för lördagens tillställning där tusentals människor samlades.

Anders Nystedt, smittskyddsläkare vid Region Norrbotten, tror bestämt att smittspridningen kommer att öka till följd av festen.

– Ökad smittspridning märktes direkt efter både sportlov och påsklov och det här kommer definitivt också att märkas av, sa han till tidningen i måndags.

Nu ska Piteå kommun utreda händelsen.

– Vi har fått frågor, både från Piteåbor och från Region Norrbotten, om vilka åtgärder vi ska vidta för att detta inte ska inträffa igen, berättar Andreas Lind.

undefined
"I en tid där intresset för cruising ökar ska vi göra allt vi kan för att det kan ske under ordnade former", säger kommunchefen Andreas Lind.

På kommunens hemsida finns en lista över olika tillstånd man kan behöva söka för att arrangera olika typer av evenemang, till exempel vad gäller trafikanordningar, ljudnivåer och motorarrangemang på allmän väg.

Problemet är att cruisingträffarna i Piteå saknar arrangör. Därmed är alla fräna bilar bara att betrakta som vanlig trafik.

– Det är det som gör att det är svårt.

Vilka befogenheter har kommunen när det inte finns någon arrangör att ställa krav på?

– Jag kan inte alla detaljer runt det, utan det är något vi får sätta oss in i och fundera kring, säger Andreas Lind och fortsätter: 

– Just nu befinner vi oss i en speciell situation med ett allvarligt smittläge. Vi måste undvika att skapa folksamlingar överhuvudtaget, oavsett om det sker under ordnade former eller inte. Varje enskild individ bär också ett personligt ansvar. 

undefined
Söndag morgon låg mycket skräp längs Sundsgatan. (Arkivbild)

Utöver pandemi-aspekten leder cruisingkvällarna till trafikkaos, höga ljudnivåer och nedskräpning.

– I en tid där intresset för cruising ökar ska vi göra allt vi kan för att det kan ske under ordnade former. Vi är positiva till cruising i sig, men det är viktigt att alla parter vet vad som gäller. Dels de som håller på med det här, men också våra medborgare som bor i närheten.

Andreas Lind menar att kommunikationen kan förbättras.

– Vi behöver ha en bra dialog med ordningsvakter och polisen, men framför allt med de medborgare som är intresserade av cruising, så att det finns en förståelse för att denna typ av träffar inte är lämplig just nu. Det tror jag är det viktigaste, att det finns en bra dialog med alla inblandade.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!