När det var som kallast i vintras havererade Pitsundsbron. Kortslutning i en kabel medförde att bron inte gick att öppna och det fick stora konsekvenser för SCA Munksunds pappersbruk.
– Vi hade några båtar som fick några dygns väntetid på grund av det och sedan hade vi inte möjlighet att ta upp båtarna till Munksund under perioden när man väntade på reservdelar och reparerade bron, säger Mikael Sundelin, avdelningschef för verksamhetsutveckling SCA skog.
När bron inte gick att öppna blev en båt inlåst och fartyg som kom med massaved och flis till pappersbruket tog sig inte in till fabriken. Det medförde att man fick lägga till vid hamnen på Haraholmen i stället.
– Ska man ersätta en båt med lastbilar blir det ungefär 100 lastbilslass och betydligt svårare logistik jämfört med när vi kan lasta av det direkt på Munksunds industri där vi har en egen kaj, säger Sundelin.
Fler lastbilstransporter leder till högre utsläpp och ökade kostnader för pappersbruket säger Mikael Sundelin.
– Per kubikmeter blir det en ganska stor extrakostnad. När båtarna kommer in till Munksunds pappersbruk lastar vi av dem direkt, så det krävs ingen interntransport från vår egen kaj vilket det gör om vi hamnar i andra hamnar, säger avdelningschefen.
Förutom problemen med båttransporterna i vintras kommer nu ett ännu hårdare slag mot pappersfabriken. Trafikverket inför en köldgräns och öppnar inte bron om det blir kallare än -25 grader.
SCA Munksund har i genomsnitt en båt per vecka som anländer med material till fabriken.
– Båtarna planeras oftast in cirka två veckor innan ankomst till Munksund och det är svårt att förutspå vilken temperatur vi kommer att ha när de anländer, säger Mikael Sundelin.
Fartygen kan inte vänta hur länge som helst och är det kallare än minus 25 ett tag blir det omlastning till lastbil för att köra materialet de cirka tio kilometerna till pappersbruket.
– Det är något som oroar. Köldgränsen är någonting vi måste förhålla oss till hela vinterhalvåret. Vi behöver ha en dialog med Trafikverket beroende på hur stor påverkan köldgränsen kommer att ha framåt, säger Mikael Sundelin.
Även Jan Lindbäck, vd Marine Group som har kaj på Sandholmen, ser stora problem med en köldgräns för öppning av Pitsundsbron.
– Man har öppnat bron vintertid i 40 år, så man kan fråga sig varför man inför en köldgräns nu. Det kan bli väldigt kännbart för oss. Vi jobbar ju för att få in större båtar till Sandholmen och har en isbrytare för att trafiken ska kunna ske året runt, säger han.
Mauri Pekkala, projektledare för brounderhåll på Trafikverket, avvisar kritiken.
– Vi har begränsat öppningarna vintertid när det är riktigt kallt, det är temperaturberoende för att det inte ska gå sönder något mekaniskt. I vintras var det elkablar som hade blivit gamla och gått sönder, det blev en kortslutning och då gick det inte att öppna bron, säger han.
Flera företag befarar att köldgränsen kommer att drabba dem hårt?
– Risken är att om vi öppnar när det är kallt så kan bron fallera och då står den ändå still. Det är som med alla andra maskiner som har mekanik eller hydraulik – ger något vika kan det ta flera månader innan vi får tag på reservdelar, säger Mauri Pekkala.