Efter dödsolyckan: Brister i företagets arbetsmiljö

Efter dödsolyckan vid Bergsviksbron i Piteå har Arbetsmiljöverket varit på plats hos mannens arbetsgivare och gjort en inspektion. I handlingar från myndigheten framgår det att myndigheten upptäckte flera brister i Svevias arbetsmiljöarbete kopplat till reparation av broräcke.

I slutet av maj inträffade en dödsolycka vid Bergsviksbron då en broreparatör föll ned i vattnet. Arbetsmiljöverket har nu identifierat ett antal brister hos arbetsgivaren Svevia. (Arkivbild)

I slutet av maj inträffade en dödsolycka vid Bergsviksbron då en broreparatör föll ned i vattnet. Arbetsmiljöverket har nu identifierat ett antal brister hos arbetsgivaren Svevia. (Arkivbild)

Foto: Jens Ökvist / Frilans

Piteå2023-08-22 19:30

Det var i slutet av maj som en man föll ned i vattnet i samband med arbete på Bergsviksbron. Enligt arbetsgivaren Svevia var mannen förankrad i ett trasigt vägräcke som följde med i djupet. Några veckor efter olyckan anträffades mannen avliden och dödsolyckan utreds som ett misstänkt arbetsmiljöbrott.

Parallellt så bedriver Arbetsmiljöverket en egen utredning som ska vara klar till hösten. Men redan under sommaren har man varit hos Svevia och gjort en inspektion, och där upptäckte myndigheten flera brister i arbetsmiljöarbetet. Det handlar bland annat om att det statliga bolaget saknar fungerande rutiner och riskbedömning inför arbetsmoment kopplat till reparation av broräcke.

"Ni har genomfört en muntlig arbetsberedning inför det aktuella arbetet på Bergsviksbron, men inte bedömt riskerna och dokumenterat resultatet och åtgärder", skriver Arbetsmiljöverket i ett inspektionsmeddelande.

Svevias platschef i Luleå är fåordig om Arbetsmiljöverkets kritik och hänvisar i stället vidare till Trafikverket som man gjorde broarbetet åt.

– Vi gör en egen utredning parallellt, och vi kommer inte att kommentera något om olyckan förrän den är helt klar. Vad gäller Arbetsmiljöverkets utredning så kommer vi inte heller att ge några kommentarer, säger Peter Jonsson, kommunikatör på Trafikverket. 

Arbetsmiljöverket upptäckte också att Svevia saknar skriftliga instruktioner för arbetsuppgifter som innebär risk för fall till lägre nivåer och att man inte tillräckligt kontrollerat att den personliga skyddsutrustningen är anpassad efter förhållanden på arbetsplatsen. Dessutom saknar företaget en räddningsplan som beskriver hur räddning ska ske då personlig fallskyddsutrustning används.

"En arbetstagare som faller och blir hängande i en fallskyddssele riskerar att drabbas av hängtrauma som kan leda till döden. Det är därför viktigt att det finns rutiner för hur en snabb och säker räddning ska genomföras", skriver Arbetsmiljöverkets inspektörer.

I en mejlväxling mellan Svevia och Arbetsmiljöverket framgår det att företaget ska svara på myndighetens inspektionsmeddelande senast den 9 oktober. Om inte Svevia åtgärdar bristerna kan Arbetsmiljöverket komma att besluta om ett föreläggande eller förbud mot ett visst typ av arbete.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!