Efter 53 år lägger DHR i Piteå ned verksamheten
I februari 1956 kallades Piteås invalider till möte för bildande av en förening för vanföra. 53 år senare, och efter ett namnbyte till DHR, går nu föreningen i graven. För få aktiva medlemmar, ingen som vill vara ordförande och hög medelålder är anledningen till att föreningen läggs ner.
Piteborna var trogna lottköpare hos DHR, i lottkiosken efter Storgatan. Åren 1964-1994 såldes det lotter, som gav en stor intäkt till verksamheten för de handikappade. Här ses Henning Sandström köpa lotter av Selma Eriksson. Året är 1964.
Foto:
Med ett ord sammanfattar Anita Lundgren, mångårig medlem och tidigare anställd inom föreningen, beslutet som togs häromdagen. Vid det sista årsmötet med De handikappades riksförbunds avdelning i Piteå.
Anita Lundgren, som var anställd vid föreningens expedition åren 1968-1988, har även suttit i styrelsen i olika omgångar. Hon och maken Rolf kom med i föreningens verksamhet år 1963.
Den verkliga veteranen inom DHR i Piteå är Lisbeth Lundström, Piteå, tidigare telefonist hos Piteå kommun. Hon har ett 51-årigt medlemskap bakom sig.
Margareta Mannberg Nilsson, som i dag är anställd vid DHR-expeditionen förlagd i Strömgården, har erbjudits en anställning hos HSO, handikappades samarbetsorgan.
Gladare tillvaro
När medlemsantalet var som störst fanns i Piteå 604 medlemmar registrerade. I dag har siffran sjunkit till 60, varav runt 20 är aktiva. Medelåldern är också hög.
- Då föreningen bildades 1956, som en avdelning till de vanföras riksförbund, fanns det bara vi och hörselfrämjandet bland handikapporganisationerna i Piteå. Vi var en samlande organisation för rörelsehindrade, men alla med handikapp av olika slag var välkomna till oss. Genom åren har sedan bildats flera specialföreningar för de handikappade. På det sättet har DHR genom åren avlövats en hel del medlemmar, konstaterar Anita Lundgren.
När invalidföreningen för Piteå bildades för 53 år anslöt sig 30 personer. Föreningen fick namnet Piteåortens vanföras förening. Ordförande blev Karl Engman, sekreterare Gunnar Isaksson, vice ordförande Ivar Lundberg, kassör Göte Karlsson och Anna Öberg. Till kongressen i Östersund påskhelgen samma år skickades Karl Engman. Ombudsman Halvar Olsson medverkade vid det första mötet, höll föredrag och visade en färgfilm.
Föreningen som bland annat kom till för att "hjälpa varandra till en gladare tillvaro" har genom åren åstadkommit en hel del lokalt, i syfte att förbättra de handikappades tillvaro.
Bytte namn
1965 bytte organisationen namn. De vanföras riksförbund ändrades till De handikappades riksförbund. För Piteå med tillägget Piteåortens handikappförening.
Sista året har Lars Åke Andersson, Älvsbyn, som ett "provisorium" skött ordförandesysslan. Han har samtidigt varit ordförande för lokalföreningen i Älvsbyn och för distriktet. Förgäves har valberedningen, som bestått av enbart en person, Anita Lundgren, försökt få någon att ta på sig ordförandeuppgiften. Vid årsmötet klubbade Andersson därför, tillsammans med sina styrelsekollegor Herbert Nordberg, Roknäs och Stig Nordlund, Öjebyn och styrelsesuppleanten Asta Envall samt övriga närvarande medlemmar, det oundvikliga nedläggningsbeslutet.
- Men så länge det varade har vi medlemmar haft roligt i vår organisation och en god sammanhållning, summerar Anita Lundgren.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!