Anders Sundström tittar på etablering i Piteå

Det blev aldrig något nytt aluminiumsmältverk på Haraholmen som Gränges planerade för i början av 1980-talet. Men drygt 40 år senare tittar Anders Sundström på möjligheten att starta en produktion av grönt aluminium i Sverige. Det skriver han i sin nya bok "Tre liv" och pekar särskilt ut Haraholmen som en alldeles utmärkt plats.

Den tidigare S-politikern och företagsledaren Anders Sundström har skrivit en bok. Där berättar han bland annat om planerna att tillverka grönt aluminium på Haraholmen.

Den tidigare S-politikern och företagsledaren Anders Sundström har skrivit en bok. Där berättar han bland annat om planerna att tillverka grönt aluminium på Haraholmen.

Foto: Adam Sundman/SvD/TT

Piteå2023-11-08 20:30

Enligt företagsledaren och den tidigare S-politikern Anders Sundström, som bland annat varit näringsminister, är det avgörande att aluminium i framtiden produceras med grön el från vattenkraft och vindkraft, inte med el från kolkraftverk i Kina. Med tanke på nyindustrialiseringen som pågår i norra Norrland tittar Anders Sundström, tillsammans med en icke namngiven "liten grupp", på möjligheten att starta en produktion av grönt aluminium i Sverige. 

Han menar att Haraholmen i Piteå är en alldeles utmärkt plats.

– Den gröna omvandlingen pågår nu, och det enda budskap jag har är att slarva inte bort det här nu. Haraholmen ligger extremt bra till. Man har en hamn med ett enormt djup, bra markförhållanden och en jättefin infrastruktur då Norrbotniabanan är på plats då den kommer att gå förbi på Pitholmsheden. Var rädd om det här, men mer än så vill jag inte utveckla, säger Anders Sundström. 

undefined
Anders Sundström menar att Haraholmen är en alldeles utmärkt plats för produktion av grönt aluminium.

Den här nyheten levererar han i sin nyutgivna bok "Tre liv" som kom ut i handeln i tisdags. I boken tar han bland annat upp att Gränges ville etablera ett nytt aluminiumsmältverk på Haraholmen senhösten 1981. Vid tillfället var Anders Sundström kommunalråd i Piteå och etableringen skulle ge 400 direkta nya jobb. 

"Med kringeffekter skulle det innebära någonstans runt kanske 1 000 arbetstillfällen. Detta i en kommun med då 38 400 invånare. Nyheten gav stor ekoeffekt. Det handlade om en av de största industrietableringarna på mycket länge i Norrbotten, och en av de större också på nationell nivå", skriver han i boken.

undefined
Gränges dåvarande vd Ian Wachtmeister var positiv till etableringen av ett aluminiumsmältverk på Haraholmen. Men projektet stoppades av Hans Werthén. (Arkivbild)

Men etableringen blev aldrig av. Enligt Anders Sundström berodde det inte på att det var en dålig idé, för dyrt eller att Haraholmen var fel plats. Utan orsaken var den personliga motsättningen mellan Gränges dåvarande vd Ian Wachtmeister och Hans Werthén, som var ordförande i Electrolux-koncernen som ägde Gränges.

"Den här koncernen har bara plats för en entertainer, och det är jag”, ska Hans Werthén ha förklarat då han ringde Anders Sundström och sa att planerna för Piteå var stoppade.

I boken framkommer det att Sundström och Ian Wachtmeister kom bra överens trots att de stod långt ifrån varandra rent politiskt. I början av 1990-talet var Wachtmeister med och bildade det högerpopulistiska partiet Ny demokrati.

– Wachtmeister var uppe många gånger och vi hade en väldigt nära dialog. Han fick ju också avgå som vd för Gränges på grund av att han drev det här projektet på Haraholmen.

undefined
Rysslands president Vladimir Putin tillsammans med Oleg Deripaska som äger smältverket i Sundsvall. (Arkivbild)

Gränges bestämde sig till slut för att rusta upp och bygga ut smältverket i Sundsvall. 2007 såldes smältverket till ryska Rusal, vars storägare Oleg Deripaska är nära vän med Rysslands president Vladimir Putin.

Hur troligt är det att det blir en etablering den här gången på Haraholmen?

– Jag tror att det blir av. Om Sverige sköter korten väl och fortsätter att investera i vindkraft tillsammans med våra tillgångar på råvaror och kompetenser i basindustrin så finns det väldigt stora förutsättningar att det kan hända något väldigt roligt där. Det är min tro.

undefined
I dagsläget saknas det el för tillverkning av aluminium på Haraholmen. Men enligt Anders Sundström är det ett litet problem. (Arkivbild)

Är inte bristen på el ett problem för en sådan etablering?

– Jo, men elen är bara ett par mil bort så det är inget stort problem. Vi har ju byggt elledningar som är 200 mil långa så det vore konstigt om vi inte klarar av att bygga de som är två mil.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!