P-A urmakare lägger ner efter 13 år

Per-Anders Ljunglöf har drivit verkstaden som ligger i centrala Piteå sedan 2009 men han har ägnat hela sitt liv åt yrket. Han har nu bestämt sig för att tiden är inne för pension då han fyller 65 i år.

Urmakaren Per-Anders P-A Ljunglöf har bestämt sig att tiden är inne för pension.

Urmakaren Per-Anders P-A Ljunglöf har bestämt sig att tiden är inne för pension.

Foto: Johanna Sandgren

Piteå2022-03-21 07:00

När Per-Anders Ljunglöf var 16 år gammal började han på urmakarskolan och han har hållit sig inom branschen sedan dess. Det utbildas fortfarande urmakare, men ingen kommer ta över den hans verkstad.

– Om vi urmakare varit fåglar hade vi varit rödlistade, säger Per-Anders Ljunglöf.

Han berättar att trots att de mekaniska klockorna i sig inte är på väg bort så minskar branschen. I Norrbotten finns några få kvar, men inom en snar framtid tror han även att de kommer försvinna.

– Det blir svårare och svårare att få jobb. När jag flyttade till Piteå i slutet på 70-talet var vi fyra eller fem urmakare inne i stan, och sen fanns det i Norrfjärden, Hortlax, Öjebyn... Vi var runt åtta eller nio urmakare bara i kommunen.

Den sista mars stänger dörrarna även till P-A urmakare, så alla som lämnat in klockor på reparation och service behöver hämta ut sina saker innan dess.

– Det kommer att kännas väldigt konstigt, hinner Per-Anders Ljunglöf säga innan det plingar i dörrklockan.

På någon timme trillar det in lite mer än en handfull kunder. Flera av dem önskar Ljunglöf lycka till i framtiden och någon önskar honom lite skämtsamt "välkommen tillbaka" i tron om att han kanske inte stänger ändå.

– Det jag kommer att sakna kontakten med kunderna, säger Ljunglöf. Han berättar att han haft många av kunderna i nära 40 år, från tiden som anställd.

– Många kommer in bara för att prata också. Jag har tillbringat många timmar i de här stolarna. Det tror jag att jag kommer sakna väldigt mycket, säger han.

Gudrun Larsson är en av de kunder han haft i flera decennier.

– Det känns som en familj när man kommer hit, man är aldrig till besvär, säger hon.

Hon vill inte att urmakeriet ska klappa igen men konstaterar samtidigt att även urmakare måste gå i pension någon gång.

Ljunglöf själv ser fram emot att för första gången få längre än tre veckors semester på sommaren.

– Från att gå till jobbet till att inte göra det. Det tror jag väldigt många känner en viss osäkerhet inför den förändringen men jag har ju hela sommaren på mig att acklimatisera mig.

Till sommaren jobbar han inte längre som urmakare men han planerar inte att sluta helt för egen del.

– Jag ska hitta en plats att sitta och skruva för mitt eget höga nöjes skull. Jag har ett ganska bra lager att renovera!

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!