EFS Storstrand har en lång historia

Herrgården på Storstrand i Öjebyn är en gård med en lång och intressant historia. I 69 år har den varit en central samlingspunkt för medlemmarna i Evangeliska Fosterlandsstiftelsen i Norrbotten.

Piteå2008-01-07 00:00
PITEÅ (PT)h

Under EFS expansionsperiod växte behovet av en samlingsplats för alla åldrar, framförallt sommartid. Blickarna riktades då mot ett "kråkslott", vackert beläget på Storstrand intill Pite älv.

Samlingspunkt

1939 förvärvade EFS missions- och ungdomsförbund i Norrbotten fastigheten för ett pris av 7 000 kronor. Säljare var Hushållningssällskapets egnahemsnämnd. För det priset fick EFS en mangårdsbyggnad bestående av tio rum, en mindre byggnad med fem rum och ett tomtområde på närmare tre hektar. Det hade då även gjorts trevare från Svenska kyrkans sida om att förvärva området, men det stupade av ekonomiska skäl.

Efter en del frivilliga insatser, för att sätta fastigheten i brukbart stånd, kunde anläggningen på Storstrand invigas midsommar 1940. Den har sedan varit en gemensam samlingspunkt för väckelsefolk framförallt i
Pitebygden, men även ett andligt hem för övriga länet.

På Storstrand har genom åren bedrivits en omfattande verksamhet, länge med tyngdpunkten förlagd till sommaren, men senare förändrats till en anläggning för året runt verksamhet. En tid hade EFS även sin länsexpedition förlagd till Storstrand, innan den flyttades till Luleå.

Före EFS bodde på Storstrand en del intressanta personer.

Lantmätarbostad

1867 förvärvades nämligen Storstrand av kommissionslantmätare Johan Erik Sandström, Piteå, som bodde där med sin familj fram till sin död 1906. Därefter fick arvingarna, Sandströms barn, ansvaret för Storstrand.

I början av 1900-talet finns noterat en rättslig tvist då patron Carl Anton Hedqvist, vilken ägde angränsande mark, genom sina anställda började avverka träd in mot herrgårdsområdet.

Det gällde framförallt den vackra björkallen upp mot herrgården, vilket enligt patron Hedqvist sög ut musten ur jordbruksmarken, beskuggade och förhindrade ljuset för växternas välbefinnande och trevnad. Genom domslut blev allen kvar.

Bulvanaffär

År 1917 köpte bokhållare Vilhelm Vikman egendomen Storstrand med åtföljande byggnader för 10 000 kronor. Mycket talar för att det var en bulvanaffär. Vikman var nämligen anställd hos Hedqvist och sålde en mycket kort tid efter förvärvet vidare till patron Hedqvist. Herrgården blev då en del i dennes "imperium". Hedqvist var endast intresserad av jordbruksmarken och hade för sin del ett sommarhus på Storstrand, vilket långt senare flyttades till Lillpite. Själva herrgårdsbyggnaden användes bland annat ett antal år till koloniverksamhet för barn från centrala Piteå. Sedan följde en tid av förfall. När "imperiet" upplöstes tog Hushållningssällskapets egnahemsnämnd över fastigheten som sedan såldes vidare till EFS. I dag är Storstrand, forfarande ägd av EFS, en ekumenisk anläggning som drivs av ett antal kristna föreningar och samfund i Piteå.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om