Precis som landets alla kommuner måste Piteå börja mobilsera för nyvalet som sker den 22 mars.
Mycket ska ordnas innan det är dags att rösta vilket riksdagsparti man vill ska styra landet.
– Det tar tre till fyra månader att förebereda ett val, säger Mats Johansson som hållit i valet flera mandatperioder och har en gedigen erfarenhet.
Tillgänglighet
Precis som vid det ordinarie valet gäller det att skapa största möjliga tillgänglighet för Piteåborna.
– Man kan fråga sig om vi ska dra ner på förtidsröstningen, men mitt förslag kommer att bli att vi kör med samma satsning som tidigare. Valnämnden bestämmer.
Tre veckor innan valdagen ska förtidsröstningen vara igång vid lokaler som bibliotek och Folkets hus.
– Vi måste ha folk som jobbar, 250 till 280 personer ska rekryteras och det tar tid. Vi måste ta kontakt med de som jobbat med valet tidigare och se om de är intresserade om inte så måste vi få tag på nya valarbetare.
Förutom ungdomar som arbetar med förtidsröstningen måste nya krafter rekryteras eftersom många sagt ifrån sig att arbeta i vallokalen någon mer gång.
– Så fort den nya valnämnden är klar så måste jag sammankalla den och sätta oss ner och diskutera hur vi ska gå tillväga.
Oplanerad utgift
För kommunen kommer valet att kosta en halv miljon, en oplanerad utgift. Valet i landet kostar totalt runt en halv miljard.
– Kommunens budget lär spricka, liksom landets.
Förutom planeringarna för nyval så ligger en annan fråga outredd, nämligen de 145 röster som inte räknats från kommun och landstingsvalet.
– Jag hoppas att det kan lösas genom att räkna dessa röster och lägga på de andra. Om inte den möjligheten finns så hade det kanske ändå blivit omval i Piteå i kommun- och landstingsvalet. Hur det blir vet jag inte, kanske blir förutom riksdagsvalet även ytterligare val i kommunen.
Hur det blir bestämmer valförättningsnämnden och där har inget beslut tagits än.