Snart införs böter för kastade fimpar

800 kronor. Så mycket kan det kosta att kasta en fimp på gatan efter årsskiftet. Då träder nämligen en ny lag i kraft som ger polisen möjlighet att bötfälla för nedskräpning med enstaka fimpar.

Nedskräpning är straffbart sedan 2011 men från årsskiftet blir det även förenat med böter att kasta en enskild fimp.

Nedskräpning är straffbart sedan 2011 men från årsskiftet blir det även förenat med böter att kasta en enskild fimp.

Foto: Collage

Piteå2021-11-16 20:00

Sedan den 1 juli 2011 är det straffbart att skräpa ner. Men även om det är förbjudet, så är det än så länge inte straffbart att slänga enstaka cigarettfimpar, tuggummin eller glasspapper på marken.

Nu ändras alltså det. Den 22 september beslutade Sveriges riksdag att ta bort det undantaget. Det innebär att det från den 1 januari 2022 kan utfärdas böter på 800 kronor till den som slänger en fimp eller ett annat mindre skräp på marken.

undefined
Fimpar är det klart vanligaste skräpet i Sverige. (Arkivbild)

Emma Svensson, områdespolis i Piteå, tycker generellt att det är rent och snyggt i Piteå men att det finns tillfällen då mängder av skräp hamnar på gatorna.

– Det som sticker ut då det gäller nedskräpning i stan är cruisingarna. Efter en sådan brukar det krävas stora städinsatser, säger hon.

Har du bötfällt någon för nedskräpning?

– Nej, det har jag inte.

Hur skulle det kännas att ge någon 800 kronor i böter för en kastad fimp?

– Eftersom det blir en ny lag kommer det inte kännas konstigt att skriva den boten. Vi har ju till uppgift att se till att lagen efterföljs så att skriva en sådan bot är att göra mitt jobb.

undefined
Områdespolisen Emma Svensson tycker generellt att Piteåbor är bra att hålla rent efter sig men att cruisingarna sticker ut som riktigt skräpiga tillställningar. (Arkivbild)

Emma Svensson tycker att Piteåbor i allmänhet är miljömedvetna men önskar att det kunde vara bättre vid cruisingarna än det är idag.

– Något man kunde göra vid dessa tillfällen är att ställa ut ordentligt stora soptunnor på Kyrkparkeringen. Då skulle åtminstone delar av skräpet och glaset hamna där. Sedan tycker jag det är viktigt att det på ställen där man får röka finns askkoppar som man kan fimpa och aska i.

undefined
Varje år slängs cirka en miljard fimpar på gator och torg i Sverige. (Arkivbild)

Fimpar är det klart vanligaste skräpet och varje år slängs cirka en miljard fimpar på gator och torg i Sverige. Eftersom fimparna oftast slängs på marken åker de lätt ned i dagvattenbrunnar och ut i havet. Fimparna innehåller plast och gifter, bland annat kadmium som finns i batterier och riskerar att göra stor skada i naturen under lång tid. Fimpar står enligt den nationella skräpmätningen 2020 för 62 procent av allt skräp. Detta enligt organisationen Håll Sverige rent.

Johanna Ragnartz, vd för Håll Sverige rent, tror att en tydlig lagstiftning med böter kommer att leda till att det skapas en norm där man inte skräpar ner.

– Fimpar är vårt vanligaste skräp, som förfular och förstör de miljöer vi vistas i. Det behöver vara väldigt tydligt att det inte är okej att skräpa ner hur litet skräpet än är, säger hon.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!