Dyrt att bygga ut yrkesutbildningar

Det är dyrt att utöka yrkesprogram, men Strömbackaskolan försöker ändå möta arbetsmarknadens behov. Det säger gymnasiechef Britta Dahlén.

"Det är kostsamt att bygga ut yrkesutbildningar och vi måste ha en budget i balans", säger gymnasiechef Britta Dahlén. (Arkivbild).

"Det är kostsamt att bygga ut yrkesutbildningar och vi måste ha en budget i balans", säger gymnasiechef Britta Dahlén. (Arkivbild).

Foto: Maria Johansson

PITEÅ2019-07-09 19:37

På måndagen berättade PT att 200 ungdomar i fyrkanten inte antagits till gymnasieutbildningarna och att 111 elever hamnat på reservplats till Strömbackaskolans program. Det är exempelvis lång kö till fordonsprogrammet där 26 sökande står på reservplats och på VVS-programmet står 27 sökande på reservplats. Trots det har skolan valt att inte utöka de programmen. Träindustriprogrammet är, som PT tidigare berättat, nedlagt.

– Vi måste ha en budget i balans. Vi lade ned träindustriprogrammet på grund av för få sökande. Där var inriktningen mycket mot sågverk, möbel- och inomhussnickeri och det var svårt att hitta praktikplatser. Vi valde istället att bygga ut byggprogrammet och industriprogrammet. Vi har också skapat en extra klass inom barn- och fritid och en extraklass på naturvetarprogrammet, säger gymnasiechef Britta Dahlén.

Hon svarar på kritiken från en av föräldrarna som är upprörd över att sonen inte platsat på fyra program – trots att han är behörig.

– Vi begränsas av att vi behöver personal, lokaler och utrustning och transportprogrammet är dyrt. Ska vi utöka behövs exempelvis fler lastbilar och släp. Vi tycker att vi försöker att anpassa oss till arbetsmarknadens behov, men kan inte som skola anpassa oss fullt ut. Många kommuner väljer att lägga ned den här typen av utbildningar men vi har den trots allt kvar, säger Britta Dahlén.

Dahlén menar också att tillgången till APL-platser kan vara en begränsande faktor för att utöka platserna på yrkesprogrammen.

Hon uppger att Piteå skiljer sig mycket jämfört med storstadsregionerna där en majoritet av eleverna väljer teoretiska ämnen.

– Strömbackaskolan har 1 500 elever. Hälften av dem går yrkesförberedande program.

Hon säger vidare att vill man bli yrkesförare finns YH-utbildningar och det går att utbilda sig på egen hand via exempelvis körskola. Gällande uppgiften om den yrkesutbildning som sägs vara inriktad mot underkända elever säger Dahlén:

– Vi har ingen tvåårig utbildning på industriprogrammet, däremot tvåårig yrkesintroduktion för obehöriga elever på VVS- och fastighetsprogrammet, restaurang och livsmedelsprogrammet samt vård och omsorgsprogrammet.

Kring frågan om huruvida det inte går att förutse hur stora årskullarna blir säger hon:

– Vi gör prognoser och vi har ett stabilt elevunderlag. Det är inte så stor skillnad sett över åren. Och även om köerna är långa nu brukar det ordna upp sig under hösten när exempelvis andrahandsvalen fördelas.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om