Dyrast båtplats i privata hamnar

Det skiljer en del i pris mellan de kommunägda båtplatserna och de som drivs i privat eller i föreningsregi. Priset på båtplatserna på Haraholmen står i princip stilla medan priserna i Norra hamnen höjs med 520 kronor plus moms och konsumentprisindex över tre år.

Priset på båtplatserna i Norra hamn höjs för att täcka renoveringskonstnader och kostnader för underhåll.(Arkivbild)

Priset på båtplatserna i Norra hamn höjs för att täcka renoveringskonstnader och kostnader för underhåll.(Arkivbild)

Foto: Sofia Wellborg

PITEÅ2013-04-12 04:49

2011 sålde kommunen Norra hamn och Strömnäs småbåtshamn till Piteå marin och maskin. Sammanlagt omfattas 220 båtplatser med bryggor och Y-bommar. Köpeskillingen sattes till 1,2 miljoner kronor. (Piteå-Tidningen 2011-06-09)

Fick inte höja priset
I avtalet ingick att Piteå marin och maskin inte fick höja priset på båtplatserna de tre första åren utan kommunens godkännande. I december 2011 beslutade kommunen att godkänna en prishöjning på båtplatserna efter en skrivelse från Piteå marin och maskin, där man påtalade att både Storfors varv och Ettans marina i Luleå tog ut mer än 2 000 kronor mer per båtplats och år.

Ingen kommunal angelägenhet
Det beslutades att höjningen skulle ligga på 180 kronor plus moms och konsumentprisindex per år för 2012 och 2013 och på 160 kronor plus moms och konsumentprisindex för 2014.

Höjningen har fått småbåtsägare att reagera och några har valt att säga upp sina platser.

Enligt Per Lenndin, avdelningschef på kultur och fritidsförvaltningen, är den politiska bedömningen att Norra hamn och Strömnäs småbåtshamn såldes ut för att ägande av småbåtshamnar inte anses vara någon kommunal angelägenhet.

Ingen köpare
- När Bondökanalen byggs kommer båtplatserna på Haraholmen också att säljas ut för att drivas privat eller i föreningsregi. Detsamma gäller Båtskatan i Öjebyn. Varför den inte sålts ut beror nog mest på att ingen velat köpa den. Det är en liten hamn och svårare att få ekonomi i, säger han.

Priserna för båtplatserna på de fortsatt kommunägda småbåtshamnarna kommer inte att höjas mer än med konsumentprisindex.

Blir det inte stora prisskillnader på båtplatserna då?
- Prisskillnader blir det. Om de är stora eller inte kan jag inte bedöma, säger Per Lenndin.

Vad händer med priserna efter 2014?
- Priserna för de kommunägda båtplatserna höjs med konsumentprisindex. Vad som händer med priserna för platserna i Norra hamn vet jag inte. Enligt avtalet kan kommunen kontrollera prishöjningarna till och med 2014. Efter det kan Piteå marin och maskin göra hur de vill.

FAKTA Prisexempel för båtplatser i kommunal/privat regi

Båtskatans småbåtshamn och hamnen på Haraholmen ägs fortfarande av kommunen. Där kostar den smalaste platsen, som är 2,20 meter bred, 1 418 kronor. Den bredaste platsen kostar 2 709 kronor och är 4,10 meter bred.

I Norra hamn kostar en 2,20 meter bred plats 1 850 kronor. En 3,6 meter bred plats kostar 2 842 kronor.

Priserna för platserna i Norra hamn/Strömnäs kommer att höjas med 160 kronor plus moms och konsumentprisindex under 2014.

De kommunala platserna höjs endast med konsumentprisindex.

Konsumentprisindex varierar från år till år. 2012 låg indexet på 2,56 procent. I år ligger indexet på 0,37 procent.

Ettans Båthamn är Luleås mest centrala fritidsbåthamn. En plats som är 2,5 meter bred kostar 2 950 kronor. En plats som är 3,5 meter kostar 4 000 kronor. (Prisuppgifterna är hämtade från hemsidan och gäller för 2012.)

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om