Dyrare mat gör kunderna mer prismedvetna

Matpriserna har gått upp och kunderna har blivit mer prismedvetna. Det märks i Piteås tre största matbutiker, Ica Kvantum, Stora Coop och Willys som ger sin bild av prisutvecklingen det senaste året. "Det har varit en utmanande tid", säger André Piironen, försäljningschef för Coop Norrbotten.

Matpriserna har ökat det senaste året och kundernas köpbeteende har ändrats i samband med prisutvecklingen. (Arkivbild)

Matpriserna har ökat det senaste året och kundernas köpbeteende har ändrats i samband med prisutvecklingen. (Arkivbild)

Foto: Jens Ökvist/Frilans

Piteå2024-04-24 11:43

Han fortsätter:

– Vi har alla varit med om stora leverantörers kraftiga prishöjningar utifrån världsläget och olika faktorer som vi inte kan påverka. Det har varit historiska prishöjningar där vi har brottats med marginalerna eftersom vi är långt ifrån den nivå vi ska kunna ta ut mot kund. Våra marginaler har varit riktigt pressade och är fortsatt väldigt pressade, säger André Piironen.

Ica-handlaren Daniel Stenmark säger att priserna har gått upp.

– Speciellt våra inpriser i mycket större utsträckningen än vad vi egentligen har höjt ut. Det gångna året har påverkat oss ganska markant och det syns i bokslutet också, säger han.

Hur har kundernas beteende förändrats i samband med prisutvecklingen?

– Det första är att kunden inte handlar lika många varor och varumixen ser annorlunda ut. Vi har tappat i princip tio procent i volym. I stället för att köpa storpack på färsen så köper man en mindre förpackning och man letar sig tyvärr åt billigare proteiner i form av importerat medan vi försöker trycka på det lokala, säger André Piironen.

undefined
"Förra året var väldigt speciellt och utmanande. Leverantörerna höjde priserna väldigt snabbt och alla aktörer var nog lite chockade över vad som hände", säger André Piironen, försäljningschef för Coop Norrbotten. (Arkivbild)

Den stora skillnaden han ser är att kunderna går mer från de finare detaljerna till mer vardagsmat.

Johanna Eurén, kommunikationschef på Willys, är inne på samma spår och säger att kunderna är mer prismedvetna.

– Något vi har sett tydligt är att fler handlar kampanjvaror, man väntar kanske på att köpa Bregott eller kaffe tills det är på extrapris. Man köper mindre av de finare styckdetaljerna och mer färsprodukter. Mixen av det man handlar ser annorlunda ut jämfört med innan inflationen tog fart, säger hon.

Enligt Daniel Stenmark har det varit en stor omställning i hur kunderna väljer att handla och jämför med hur det var under pandemin.

– Då var det mer en fråga om när och var man handlade, nu är det väldigt styrt till vilka varor man väljer att handla och det kan skilja väldigt mycket från vecka till vecka beroende på priserna, säger han och fortsätter:

– Det är en omställning som varit svår för oss att hantera.

Att kunderna ändrar sitt köpbeteende märks också när det kommer till närodlat och ekologiskt.

– Folk har kanske inte riktigt råd för de är ju oftast lite dyrare. De här varugrupperna får det lite tuffare, säger Daniel Stenmark och fortsätter:

– Men så har det varit i tidigare lågkonjunkturer också att när priserna blir det viktigaste så blir det andra lite mindre viktigt per automatik.

undefined
"Jag kan bara tala för mig själv men jag vet att inom livsmedel har vi fått klä skott för ganska mycket med lågkonjunkturen. Alla har gjort allt vad man har kunnat för att försöka ha så attraktiva priser som möjligt. Jag tror att det fortsätter vi att kämpa med, oavsett vilken butik eller profil vi tillhör. Det har varit ett prövande år och fortsätter att vara det", säger Ica-handlaren Daniel Stenmark. (Arkivbild)

Kan du säga hur prisutvecklingen ser ut framåt?

– Det verkar plana ut och vi hoppas att det är samma sak som med inflationen. Det som fortfarande kan påverka är hur skördarna blir och det vet vi ju ingenting om än. Så länge drivmedelspriserna och inflationen går åt rätt håll och att skördarna blir bra så borde vi också kunna se att matpriserna går åt rätt håll. Det sitter otroligt mycket ihop med det och kronans värde, säger Daniel Stenmark.

André Piironen säger att leverantörernas prishöjningar fortsatt varit höga men att det ändå är lite stabilare nu.

– Förra året var väldigt speciellt och utmanande. Leverantörerna höjde priserna väldigt snabbt och alla aktörer var nog lite chockade över vad som hände, säger han.

undefined
”Det som vi har sett generellt på Willys är att vi under förra året fick väldigt många nya kunder, det var många som bytte butik”, säger Johanna Eurén, kommunikationschef på Willys. (Arkivbild)

Johanna Eurén säger att det varit en lugnare prisutveckling de senaste månaderna.

– Vi hoppas att det fortsätter. Vi är en liten del i kedjan, vi får de priserna vi får av våra leverantörer och i slutändan är det väldigt lite vi som matbutik egentligen kan påverka mer än att pressa priserna så mycket vi kan. Som lågprisföretag är det något vi gör hela tiden, säger hon.

Prissättningen är en stor apparat förklarar André Piironen.

– Leverantörerna kommer in med sina priser och utifrån det finns det parametrar för att hitta konsumentpriser men där jobbar vi väldigt hårt med att följa marknaden. Vi bevakar ständigt vad konkurrenterna tar så vi är konkurrenskraftiga, säger han.

Han fortsätter:

– Jag tycker att lokal mat är det absolut viktigaste, konsumentens val i hyllan är ju det som avgör vad vi har där. Kundens val styr sortimentet så det har varit vårt fokus att hålla uppe det lokala i en tid av jakt på pris.

Något som sticker ut i den jämförelse PT har gjort är priset på Kronfågels frysta kycklingfile 1 kilo som blivit markant billigare i samtliga butiker:

27,05 kronor billigare på Ica Kvantum, 19 kronor billigare på Stora Coop och 15,1 kronor billigare på Willys.

– Vi följer ungefär samma linje eftersom våra inpriser styrs. När vi tar ett lägre pris ut till konsument så är det för att våra priser in har sänkts, förklarar Daniel Stenmark.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!