Förslaget från Fastighets- och servicenämnden om en höjd avgift för måltidsabonnemang inom äldreomsorgen klubbades förra onsdagen. Det är en ökning med 100 kronor och kostnaden för tre mål och ett mellanmål per dag kommer uppgå till 3780 kronor i månaden. Höjningen beror på löner till personalen, hyra, livsmedel och förbrukning.
Knut Holmquist, ordförande för Pensionärernas riksorganisation i Piteå, är negativt inställd till beslutet.
– Alla sociala avgifter ökar successivt. Däremot ökar inte pensionerna. Det blir jobbigt att bli gammal, säger han.
Han berättar att många äldre har lite pengar att röra sig med.
– Under de senaste åren har pensionärer tappat köpkraft med mellan 15 och 20 procent. PRO anordnar aktiviteter och vi måste ta ut kostnadstäckning, men det är många som säger att de inte har råd. Varje utgift är svår att klara.
Marita Björkman Forsman, ordförande i Fastighets- och servicenämnden, anser att det är en rimlig höjning.
– Det blir alltid dyrare. Det skulle vara konstigt om vi inte höjde en krona, säger hon.
Kostnadstäckningsgraden kommer att ligga på 94 procent.
– Vi strävar efter att nå 100 procent av täckningsgraden. Mathållning är en personlig omkostnad.
Agnetha Eriksson (S) hävdar att höjningen inte behöver betyda så mycket för den enskilde. Efter att man räknat på inkomster, skatt, bostadstillägg och förhöjda levnadsomkostnader på boende kan höjningen resultera i en minimal skillnad.
– Det finns en maxtaxa. Man kan aldrig betala mer än den. Har man inte råd så jämkas den.
Piteå har en högre avgift än exempelvis Boden och Arjeplog, vilket kan ha flera förklaringar.
– Vi har genomgått en omställningsprocess där tillagningskök blivit produktionskök. Personalkostnader och inköp av livsmedel kostar också. Vi försöker köpa ekologisk mat, säger Marita Björkman Forsman.
Problemet är att de som bor på särskilda boenden inte kan välja bort någonting från paketet, menar hon. Många äldre äter mindre portioner och livsmedel slängs i onödan. Fastighets- och servicenämnden och äldreomsorgen driver ett pågående projekt som syftar till att minska matsvinnet.
– Vi vill ha en bättre beställningsprocess och en mer anpassad matproduktion.
Portioner som är bättre anpassade till kunderna skulle kunna vara ett sätt att förhindra stora höjningar.
– Det skulle vara fantastiskt, säger Marita Björkman Forsman.
Höjningen börjar gälla från och med februari nästa år.