Dyrare euro problem för länets odlare
Kronans försämring mot euron slår hårt mot länets grönsaksodlare. Den dyrare importen av insatsvaror, som plantor och gödsel, krymper marginalerna för en redan pressad bransch.- Det håller på att bli för dyrt att odla här uppe. Driftskostnaderna ökar hela tiden, säger tomatodlaren Olof Lidström i Piteå.
Foto: Gunnar Westergren
ffare.
När jag började för 19 år sedan fanns det 15 stora tomatodlare i Norrbotten och Västerbotten. Nu är vi bara fyra stycken i Norrbotten, och jag tror inte att det finns någon i Västerbotten.
Effektivisering
Själv har Olof Lidström klarat sig genom att hela tiden effektivisera verksamheten.
- Under de senaste tio åren har jag minskat elförbrukningen från 200 000 kWh till 60 000 kWh per år, jag har mer än halverat vattenförbrukningen och i vinter har jag gått över från oljeuppvärmning till fjärrvärme. Men nu vet jag inte om det går att göra något mer.
Problemet är kostnaderna fortsätter att stiga.
- Elpriser, emballage, transporter och löner, allt blir dyrare.
Eurokonsekvenser
Den svenska kronans försvagning mot euron har också fått ekonomiska konsekvenser för Olof Lidström, som köper sina plantor från Finland och betalar i euro.
- Plantpriserna har stigit med 40 procent för mig. Och priset på gödsel, som jag också köper från utlandet, har stigit med 30 procent.
Tvingas höja priset
Olof Lidström befarar därför att han måste höja tomatpriset när årets skörd börjar levereras.
- Det är nog enda utvägen. Jag måste ju få företaget att gå runt.
Han tror dock inte det blir några problem med att få avsättning för årets tomatskörd.
- Jag har en trogen kundkrets, och säljer allt jag producerar till kunder i Piteå, Älvsbyn, Arvidsjaur och Skellefteå. De första tomaterna skördas i maj, och högsäsongen är juni till augustMen Olof Lidström och hans personal skördar ända in i november.
- Sen ska alla plantor ut i komposthögen, torvmattorna ska ut, plasten ska ut, vi ska kratta växthuset och tvätta det invändigt med högtryckstvätt, berättar Olof Lidström.
Semestern på 4-5 veckor tar han ut i december.
- I januari börjar vi ställa i ordning för säsongen, hänger upp krokar och lägger ut torvmattor och plast, så att allt är klart när plantorna kommer i februari. Det är mycket jobb, men det är värt mödan, för det är samtidigt väldigt roligt.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!