Att flytta till ett äldreboende, eller särskilt boende som det ofta kallas, är inte något man kan välja. Behovet av vård och omsorg styr. Boendeformen ger små eller ingen möjlighet att påverka sin hyra, man får ta det som finns, och ofta sätter hyresvärden, i många fall kommunen, ensidigt hyrorna för lägenheterna.
En kartläggning som gjorts av Hyresgästföreningens medlemstidning Hem och hyra visar att pensionärer på särskilda boenden betalar betydligt mer i hyra jämfört med pensionärer i hyreslägenheter på den ordinarie bostadsmarknaden.
I Norrbotten har Pajala den största skillnaden i hyresnivå med 94 procent högre hyra på säbo än för en vanlig lägenhet. I Arjeplog är hyran 91 procent högre. Piteå kommun uppvisar den näst minsta skillnaden men pensionärer på säbo betalar ändå i genomsnitt 111 kronor per kvadratmeter jämfört med 87 för en vanlig lägenhet, alltså 28 procent mer.
Pensionärsorganisationerna i Piteå har uppmärksammat Hem och hyras kartläggning och upprörs av hyresskillnaderna.
– Det här är en utsatt grupp som ofta inte kan tala för sig, de kan inte välja var de får plats utan får ta det som erbjuds, konstaterar Sara Dahlberg från SPF Häggen.
Boendekostnaden för ett sammanboende par kan plötsligt skena iväg, och i många fall till och med fördubblas, när den ena måste flytta till ett särskilt boende och den andre bor kvar i den gemensamma bostaden.
Ulla-Britt Eklund, PRO, vet par som sett sig tvungna att skilja sig på pappret för att kunna söka de ekonomiska stöd som finns för boende och försörjning.
Christina Oscarsson från PRO Munksund sitter i KPR, kommunala pensionärsrådet, i Piteå där samtliga pensionärsorganisationer finns med. KPR är ett informations- och samverkansorgan med kommunala tjänstemän och politiker.
– Jag tog upp frågan om hyrorna på säbo vid senaste mötet men det var ganska svalt intresse för frågan. Men vi ska lyfta den igen, vi vill ha svar på varför pensionärer på särskilda boenden ska ha en högre hyra än pensionärer i vanliga hyresrätter.
Sara Dahlberg tror att många inte känner till de stora hyresskillnaderna.
– Det är inget man tänker på förrän man hamnar i den situationen eller har en anhörig som måste flytta till ett äldreboende.