Dykare går till botten med läckage

Skadan är bärgad. Efter kilometer av letande efter botten hittade dykare på torsdagsmorgonen den felande länken till SCA:s vattenläckage.

Ulf Forsberg dirigerar dykaren åt rätt håll medan han håller i luftslangen.

Ulf Forsberg dirigerar dykaren åt rätt håll medan han håller i luftslangen.

Foto: Gunnar Westergren

PITEÅ2013-02-22 06:00

Som PT berättat om tidigare så har ett komplicerat dykarbete pågått på inre fjärden. Orsaken har varit SCA:s trasiga vattenledning.

20 kubik vatten
I ungefär fyra månader har arbetet pågått med att lokalisera läckan.

- Problemet är att ledningen inte är synlig överallt, den ligger i dyn och är därför svår att hitta, säger Tomas Westerlund, underhållschef vid SCA i Munksund.

Ungefär 20 kubik vatten i timmen läckte ut innan det stängdes av.

- I fyra månader har vi ersatt det vatten som vi annars köper med dricksvatten så det har blivit en dyrare kostnad. Vi brukar använda vatten som inte är lika rent.

Hittade felet
På torsdagsmorgonen fick han samtalet från dykarna: Felet är lokaliserat och kan åtgärdas.

Ungefär 600 meter söder om cykelbron har dykarna sitt läger och där är läckan på ungefär fem meters djup.

- Det har varit svårt att söka eftersom sikten efter botten är dåligt, vi ser max två meter framåt, säger Kent Åkestrand medan han klär sig för en färd ner i det kalla vattnet.

Det är han som ska såga bort den trasiga delen och få upp den på isen.

En annan svårighet med arbetet har varit den svaga isen. Där dykarna sågat upp hålet är det bara tio centimeter tjock is och där det strömmar än tunnare isar.

- Vi hittade rätt på röret vid Bergsviksbron, sen har vi följt det ca 600 meter till sprickan men vi kan inte gå ner där skadan är, utan får göra det ungefär 40 meter därifrån. Isen rakt ovanför är för svag för att ställa dykkojan, säger Bosse Forsberg, Dykab.

Kommunikation
I kojan finns apparaten som möjliggör kommunikation med dykare som är under vattnet.

- Nu är jag på botten och letar mig fram, hörs det från högtalaren inne i dykkojan. Kent Åkestrand får hjälp med färdriktningen av Ulf Forsberg som står på isen och håller i luftslangen. Han ser var de märkt ut platsen och dirigerar Åkestrand som är under isen i dålig sikt.

Arbetet förlöper smärtfritt och effektivt. Inom en halvtimme har Åkestrand sågat loss den trasiga biten och fått upp den cirka 15 kilo tunga rörbiten.

- Nu ska vi frakta den till SCA och fixa så att röret håller ihop. I morgon (läs i dag) ska vi ner i det nollgradiga vattnet igen och montera tillbaka det. Sen ska arbetet vara klart, säger Bosse Forsberg.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om