- Det finns så många olika grupper i området som det är kiv mellan och vi vill verka brobyggande mellan dessa grupper och även lyfta fram andra samer än de som bedriver renskötsel, säger Ulf Nårsa som är kritisk till att rennäringen får så stort utrymme i alla sammanhang trots att det bara är cirka tio procent av alla samer som är renägare.
- Det är en mycket stor grupp samer som aldrig kommer till tals, konstaterar han.
- Men vi har många som läser oss som inte är medlemmar i Same Ätnam och dessutom har vi läsare på webben från tio olika länder, däribland Grönland, USA, Tyskland och England.
Redaktionen för tidningen planerar också att ge ut ett av årets kommande nummer på engelska till följd av det internationella intresset.
- Ekonomiskt är det kärvt att dra igång en tidning men förhoppningen är att vi inom två år ska kunna vara tre heltidsanställda, säger Ulf Nårsa som är ensam på redaktionen i Öjebyn.
Tidningens hittills utkomna nummer har tryckts i 700 exemplar vardera på ett tryckeri i Storuman. Bara att trycka tidningen kostar 26 000 kronor.
- Men får vi bara igång annonseringen ordentligt ska det nog gå bra, då kan vi bli hur stora som helst. Många har hört av sig och det finns ett tydligt sug efter en tidning som speglar samekulturen på ett bredare sätt. Dessutom är marknaden för den samiska kulturen stor, många länder ser den som exotisk och intresset är stort.
- Vi vet att det finns ett sug efter den typ av tidning vi gör, som vågar ta tag i frågor som ingen annan gör och som visar andra bilder av samerna än de likriktade och stereotypa där en "riktig" same ägnar sig åt renskötsel. Den samiska kulturen är mer mångfasetterad än så.