En lösning som tilltalar alla politiska partier.
I måndags låg förslaget om den framtida kostverksamheten återigen på kommunstyrelsens bord. I den frågan har det däremot rått delade meningar mellan partierna.
Tre grunder
Förslaget som till slut antogs innebär att Piteå får sex centrala produktionskök. De placeras i Hortlax centralskola, Österbo, Strömbacka gymnasieskola, Sjulnäs centralskola, Porsnäs centralskola och Solander centralskola i Öjebyn. Landsbygdsköken i de mindre byarna (Alterdalen, Sjulsmark, Långträsk, Blåsmark, Jävre och Hemmingsmark) berörs inte. Däremot försvinner tilllagningen av mat på alla övriga nuvarande enheter som äldreboenden.Beslutet uppges vila på tre grunder: att lagstiftning och kvalitetsmål uppfylls, skapande av heltidstjänster och att sparkraven nås.
- Jag känner mig nöjd och trygg med beslutet. Det här blir bra för alla inblandade, säger Helena Stenberg, s, kommunalråd.
Naturlig avgång
Hon får medhåll av Christer Lindström, ordförande i den nybildade teknik- och servicenämnden.- Med den nya organisationen säkerställer vi kvaliteten på maten, skapar fler heltidstjänster och en bättre arbetsmiljö för vår personal.
Baksidan är att 25 årsarbeten försvinner. Dagens 175 anställda ska minskas till 150 fram till 2009.
- Ingen fast personal kommer att behöva sägas upp. Allt klaras med naturlig avgång, betonar Helena Stenberg.
Två kök varje år
Fram till och med 2010 har 23 av kommunens köksanställda uppnått pensionsåldern.Förändringarna kräver dock en hel del ombyggnationer. Totalt investeras 41,6 miljoner kronor fram till 2009.
Först ut att byggas om blir Hortlax centralskola och Porsnäs centralskola i Norrfjärden. Där börjar arbetet redan till sommaren.
- Många kök är redan i dag i stort behov av upprustning. Så den extra kostnaden stannar runt 23 miljoner kronor, förklarar Christer Lindström.
Därefter rustas två kök varje år.
När den nya kostverksamheten är full genomförd räknar kommunen med en årlig besparing på 5,1 miljoner kronor.
16 000 berörda
Kostutredningen har varit omfattande.- Maten för barn och äldre är en viktig fråga. Totalt, med alla anhöriga, brukar vi tala om 16 000 berörda, berättar Jan Ställ, fastighetschef.
- Klart att folk känner oro. Det har jag den allra största respekt för. Många myter och rykten har florerat. Därför har vi gjort halt flera gånger under resans gång. Få frågor är så noggrant utredda som den här, betonar Helena Stenberg.
Dagliga prover
Fastighetschef Ställ ser också framtiden an med tillförsikt.- Kommunen får en modern matproduktion och blir samtidigt flexiblare när framtida förändringar ska mötas. Det gäller såväl nya lagar som sparkrav. Organisationen har gjorts långsiktigt hållbar.
I de nya köken kommer också dagliga prover att tas för att regelbundet mäta kvaliteten.
- Vi får även möjlighet att exempelvis spåra specialkost om någon skulle bli sjuk, säger
Helena Stenberg.
Godbitar fixas
Några problem för exempelvis personalen på serviceboendena att kunna överraska vårdtagarna med en extra godbit eller våfflor ska det heller inte bli.- Det fixar vi. Fungerar planeringsprocessen så att beställningarna görs i tid är det inga bekymmer, lovar Jan Ställ.<\c>