Dubbla journalsystem hot mot patientsäkerheten

Krångligt att få tag i information ur journaler och en rädsla att patienterna ska falla mellan stolarna. För två år sedan blev hemsjukvården kommunal, vilket har medfört mycket extraarbete och mindre patientsäkerhet menar Vårdförbundet avdelning Norrbotten.

Vårdförbundet tror på ett sammahållet journalsystem. "Vi tror att det är patientsäkert på ett helt annat sätt, att man har en huvudansvarig som har den samlade informationen och som kan guida patienten rätt i vården", säger Solveig Lundqvist.

Vårdförbundet tror på ett sammahållet journalsystem. "Vi tror att det är patientsäkert på ett helt annat sätt, att man har en huvudansvarig som har den samlade informationen och som kan guida patienten rätt i vården", säger Solveig Lundqvist.

Foto: Jens Ökvist

PITEÅ2015-02-12 19:15

Videon är inte längre tillgänglig

I politisk enighet beslutade den 1 februari 2013 landstinget och länets kommuner att kommunalisera hemsjukvården. Riktpunkten var att bygga upp en trygg och säker vård dygnet runt. Detta innebär att det kommer finnas två huvudmän när en patient legat på sjukhus och sedan kommer hem till hemsjukvård: landstinget som var ansvarig under sjukhusvistelsen och kommunen som ansvarar för hemsjukvården när patienten kommer hem.

Inkörningsproblem

Solveig Lundqvist, styrelseledamot Vårdförbundet avdelning Norrbotten, förklarar att kommunerna och landstinget har olika it-system där journalerna ligger. Många gånger innebär detta en svårighet för hemsjukvårdspersonalen att få tillgång till information ur patientens journal som ligger hos landstinget.

– När hemsjukvården kom över till kommunerna var det i begynnelsen inkörningsproblem i verksamheten. Man har successivt jobbat på att förbättra informationsöverföringen men det är svårt att bedriva en bra hemsjukvård utan att ha den tillgång till information som man behöver, säger Solveig Lundqvist.

Hon beskriver det som ett tidskrävande arbete för personalen inom hemsjukvården att leta fram information.

– Det fattas mycket information i de uppgifter som kommer. Exempelvis måste en medicinlista kvalitetssäkras. För att göra det kan det i vissa fall ta upp emot 30 samtal. Hemsjukvårdspersonalen tycker att det är svårjobbat, det är tungt och det går mycket tid till att hitta den information som man behöver för att ge patienten den vård den ska ha.

Risk för patienterna

Att de båda huvudmännen inte har samma journalsystem är en risk för patienterna, enligt Solveig Lindqvist.

– Jag anser att det här kan utgöra en risk för patientsäkerheten. Det värsta som kan hända är att någon av patienterna faller mellan stolarna, säger hon.

Vårdförbundet avdelning Norrbotten driver frågan om ett sammanhållet journalsystem.

– Grundtanken är att jag som patient ska vara aktiv och medverka vid planeringen av min vård. Det är jag som patient som är i centrum, jag ska ha det jag har behov av och det ska finnas en person som är min väg in i sjukvården. Vi tror att det är patientsäkert på ett helt annat sätt, att man har en huvudansvarig som har den samlade informationen och som kan guida patienten rätt i vården.

Vems ansvar är det att det här åtgärdas?

– Vi kommer inte ifrån att vi har två huvudmän, men huvudmännen måste kunna samarbeta. Det är de enskilda huvudmännen, både kommunerna och landstinget, som ska ansvara för att en god informationsöverföring finns mellan huvudmännen.

Vårdförbundet riktar inte bara kritik mot ett delat journalsystem. Arbetsmiljön och arbetsvillkoren för personalen inom hemsjukvården beskrivs som dåliga, vilket innebär risker för både personalen och patienterna. I ett debattinlägg i Piteå-Tidningen den 6 februari i år skriver Vårdförbundet avdelning Norrbotten bland annat:

"Det är självklart att arbetsmiljö och arbetsvillkor måste stå högt på agendan. Dessutom är tydliga karriärvägar och bra löneutveckling nödvändigt för att behålla och locka kompetens till hemsjukvården.

Politiker, ta ert ansvar fullt ut – säkra kompetensförsörjningen och ge oss förutsättningar att arbeta för en hög patientsäkerhet!"

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om