Dubbelt anslag mot skogsskador

Regeringen förstärker Skogsstyrelsens arbete mot skogsskador med ytterligare 30 miljoner årligen. I Norrbotten är det främst älgbetesskador och törskakasvamp som orsakar problem.

Skogsstyrelsen får fördubblat anslag i sitt arbete mot skogsskador. I norra Sverige är det främst älgbetesskador och törskatesvamp som utgör problem.

Skogsstyrelsen får fördubblat anslag i sitt arbete mot skogsskador. I norra Sverige är det främst älgbetesskador och törskatesvamp som utgör problem.

Foto: Sveaskog

Piteå2020-09-29 18:30

Regeringen tänker göra stora satsningar på gröna näringar i budgetpropositionen för 2021. Ett av förslagen är att stärka Skogsstyrelsens arbete med att förebygga, övervaka och bekämpa skogsskador. 
– Skogsstyrelsen får redan 30 miljoner årligen och med tillskottet förfogar vi över 60 miljoner från och med nästa år, säger Carina Olofsson Boström, distriktschef för Skogsstyrelsen i södra Norrbotten.

Hur mycket av pengarna får ni del av?
– I år har Norrbotten och Västerbotten cirka tre miljoner, men vi vet inte hur stor del vi får av det nya anslaget.
Herman Sundqvist, generaldirektör på Skogsstyrelsen, välkomnar det utökade anslaget som han hävdar kommer att stärka och förbättra arbetet med att förebygga och bekämpa skogsskador.
– Det handlar till stor del om att motverka de förödande skador som granbarkborren orsakar i stora delar av södra Sverige, men även om andra typer av skador som multiskadad ungskog i norra Sverige och viltbetesskador.

Granbarkborren är inte något stort problem i de norra delarna av Sverige. Däremot talas det om skador i ungskog som beror på älgarnas bete.
Vad kan man göra åt det?
– Det enkla svaret är att öka avskjutningen, men det är inte vårt beslut. Vi kan däremot arbeta för att skogsmark förvaltas rätt och se till att ny skog planteras, säger Carina Olofsson Boström.
När det gäller multiskadad skog handlar det mycket om sambandet mellan betesskador och angrepp av törskatesvamp.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!