Drunkningsolyckor i Piteå skärgård som krävde flera liv

År 1844, 1923 och 1975. Tre dystra årtal i Piteås historia. Då stora drunkningsolyckor inträffade. Den första skördade 11 människoliv och de övriga sju respektive åtta liv. Två av olyckorna inträffade utanför Pitholmen, på Haraholmsfjärden och i Vargödraget, och den tredje vid Storfors i Piteå.

När ångbåten Lövholmen förolyckades, och drog sju människor med sig i djupet, gav Piteå-Tidningen ut ett Extrablad den 30 oktober 1923, där händelsen refererades.

När ångbåten Lövholmen förolyckades, och drog sju människor med sig i djupet, gav Piteå-Tidningen ut ett Extrablad den 30 oktober 1923, där händelsen refererades.

Foto:

PITEÅ2009-08-21 06:00
Minnet av tragedin i Haraholmsfjärden har i stort raderats ut bland bygdens befolkning, medan däremot många fortfarande drar sig till minnes händelsen i Storfors och Vargödraget, där också många fann sin död i vågorna.
Av vad som gått att få fram ur erforderliga handlingarna kring händelsen 1844, uppges att ett antal personer begett sig från Pitholm till Norra Haraholmen. Detta för att ta reda på sina får, som under sommaren varit på bete på holmen.
Krafterna räckte inte till
Samtliga samlades i Haraholmsviken. Vädrets makter visade sig från den bättre sidan denna septemberdag och beslutet blev att ta sjövägen. Tre båtar bemannades med kurs mot fäbodarna, på Norra Haraholmen.
Två av båtarna höll sig närmare land medan den tredje tog ut kursen mot öppet vatten. Allt tycktes gå bra tills båten kom i jämnhöjd med Degerbergsgrundet. Då blåste det upp rejält. Båten började ta in vatten och kantrade. I båten befann sig 15 personer. Alla ombordvarande hamnade i vattnet. Nils Johansson lyckades dock ta sig in i båten igen, efter att ha fått den på rätt köl. Men när han såg sin hustru Brita kämpa i vågorna kastade han sig i vattnet igen och lyckades sedan under stor ansträngning få henne ombord i båten. Men krafterna räckte inte till för Nils Johansson att själv ta sig in i båten igen och han gick till botten.
De personer som färdades ombord i de två övriga båtarna såg belägenheten för sina kamrater och rodde skyndsamt till olycksplatsen. Där plockade de upp Brita Johansson, Olof Nyström, Brita Eriksson och Johan Markström. Övriga 11 var hoppet ute för.
11 omkomna
De elva omkomna denna tragiska septemberdag 1844 var:
Hustru Maria Catarina Matsdotter Höglander, Pitholm, 35 år.
Gästgivarehustrun Margareta Johanna Johansdotter
Eriksson, 28 år.
Drängen Johan Peter
Johansson Lindberg, 15 år.
Tjänarinnan Fredrica Hansdotter Fahnspets 17 år.
Drängen Johan Peter
Johansson Bergström, 18 år.
Hemmansägaren Jon Larsson Falk, 23 år.
Bondedottern Sara Lovisa Gabrielsdotter, 26 år.
Bonden Per Johansson, 41 år.
Gårdsägaren Anders Carlsson Höglander, 42 år.
Bonden Nils Johansson, 42 år.
Hemmansägare Christian Andersson Wikman, 50 år.
Per och Nils Johansson var bröder
Vid efterföljande draggningar, sedan en större skara personer samlats ihop, hittades nio av de omkomna. Senare påträffades Vikman och Falk i närheten av Degerbergsgrundet. Samtliga omkomna begravdes på kyrkogården i Öjebyn den 22 september.
Sjönk på några minuter
- En dyster händelse, som spritt sorg och jämmer i många hem och väckt förstämning i än vidare kretsar, inträffade i går kväll strax efter kl 6. å fjärden utanför Storfors, i det att ångbåten Lövholmen förolyckades och därvid drog sju människor med sig i djupet, skrev Piteå-Tidningen i ett Extrablad som gavs ut tisdagen den 30 oktober 1923. Kvällen före rände nämligen bogserbåten Lövholmen på en timmerflotte vid Gråmyran och sjönk på några minuter. Ombord på båten befann sig 16 personer varav sju följde med i djupet. Vid olyckstillfället var det mörkt och snöyra. Bogserbåten skötte transporter av arbetare vid slipersfaktoriet på Lövholmen och var på väg med arbetare till Storfors.
- De ombordvarande befunno sig i en fruktansvärd belägenhet. Ångbåten är helt överbyggd och uppgången består av endast en trång lucka, vadan möjligheterna till räddning voro ytterst små, berättade Piteå-Tidningen i ett extrabladet.
De omkomna var:
Lars Nordström, Degeränget, född 1878, efterlämande hustru och tre barn.
Sonen David, 15 år.
Karl Algot Hellgren, Bergsviken, 45 år, efterlämnade hustru och fem barn.
Johan Svensson, Bergsviken, 34 år, efterlämnade hustru och tre barn.
Axel Eriksson, Storfors, 30 år, efterlämnade hustru och två barn.
Elma Hortlund, Storfors, 27 år.
Åke Lindkvist, Storfors, 23 år.
De som räddades från drunkning var Karl Landström, Degeränget, Albin Eriksson, Gråmyran, R. Ökvist, Rågrindan, Gideon Eriksson, Bergsviken, Karl Sandberg, Bergsviken samt båtens besättning kapten Joh.Wiklund, maskinisten Frans Bergvall samt dennes son som var eldare på båten. Ytterligare ett par icke namngivna räddades också.
- Kvinnor och barn snyftade av undertryck gråt och stora starka män sågos kämpa mot tårarna, som ville tränga sig fram i ögonvrån, rapporterade PT efter ett hembesök hos en av de drabbade familjerna.
Vid drunkningsolyckan i Vargödraget 1975, i mitten av juni, krävdes åtta människoliv. Fyra vuxna och fyra barn. Båten de färdades i, på väg mot en stuga på Koskäret, Vargön, slog runt mellan Svartnäsudden och Vargön. Det rådde dåligt väder, blåste hårt och regnade.
De omkomna var:
Alfons Nordmark, 53 år.
Maria Nordmark, 54 år.
Gunilla Nordmark, 18 år.
Staffan Nordmark, 11 år.
Sven-Erik Öberg, 32 år.
Gudrun Öberg, 31 år.
Jörgen Öberg, 10 år.
Elena Öberg, 11 år.
Vid eftersökningar och draggningar påträffades först Maria Nordmark, som då hade flutit iland på Bondön. Alla som färdades i båten, utom Gunilla Nordmark, har senare återfunnits.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om