Drottningholmsteatern hyllar Händel med opera
Stockholm Tidstypisk barock - men utan kastratsångare. Drottningholms slottsteater firar Händels 250-årsjubileum med att sätta upp operan "Ariodante" i sommar.
När Operahögskolan sätter upp Händels "Ariodante" på Drottningholms slottsteater är det en tidstypisk barockopera som publiken får se. Elisabeth Meyer spelar den kvinnliga huvudrollen som Ginevra.
Foto: FREDRIK PERSSON / SCANPIX
Det är första gången som mezzosopranen Ivonne gör en mansroll. Det har inneburit ett annat sätt att tänka, konstaterar hon, särskilt som "Ariodante" ursprungligen är skriven för en manlig kastratsångare.
- Kastraterna hade förmodligen större lungor än jag, för det är otroligt många koloraturer jag måste sjunga utan att andas. Jag har fått träna upp mig väldigt mycket, simmat en massa för att få mer volym i lungorna, säger hon.
Arbetet med "Ariodante" har varit en övning i att tänka nytt och ibland tänka om för de unga sångarna som alla är hämtade från Operahögskolan i Stockholm. En barockopera kräver ett annat sätt att förhålla sig till text och musik - och en äkta barockteater av Drottningholms slottsteaters kaliber har också sina egenheter.
- Man kan inte sjunga bakåt och åt sidan, det är framåt som gäller, annars hörs det inte. Ljuset kommer från sidan så man måste leta sig till det - det är inte som på andra scener där strålkastarna kommer framifrån, säger Elisabeth Meyer, som sjunger rollen som Ariodantes älskade Ginevra i operan.
Det är femte året som Drottningholms slottsteater och Operahögskolan samarbetar. Att det blev just "Ariodante" i år är ingen slump, 2009 har utropats till Händels år eftersom det är 250 år sedan den tyske kompositören avled.
Musik i träda
Regissören Per-Erik Öhrn, som tidigare var konstnärlig ledare på Drottningholmsteatern, är mycket förtjust i Georg Friedrich Händels operaverk.
- Händels musik låg i träda i mer än 150 år. Men sedan man började spela hans musik på gamla instrument har det blivit ett nyvaknat intresse för hans verk. Musiken blir mer dramatisk och kärvare och inte så romantiskt smäktande - det blir mer kött och blod, säger han.
Först på senare år har man insett vilken musikdramatiker av rang Händel var, menar han.
- Förr spelade man hans arior i ett ganska långsamt tempo, de kändes oändligt långa och ganska innehållslösa i den romantiska approachen. Vi försöker vara konkreta, så att det inte hamnar i svärmeri. Om man hittar den underliggande berättelsen kan det bli hur dramatiskt som helst.
"Ariodante" får premiär den 30 maj. Under sommaren spelar Drottningholms slottsteater även Monteverdis "Poppeas kröning" med premiär den 25 juli. Säsongen avslutas med ännu ett verk av Händel: "Orlando" i ett gästspel från Internationale Händel-Festspiele Göttingen.
FAKTA Drottningsholms slottsteater
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!