Drömmer om rally i vindkraftsparken

En vintrig rallytävling i vindkraftsparken i Markbygden kan bli verklighet 2022. Piteå kommun är beredd att satsa tre miljoner på projektet.

Norrbotten hoppas få bli arrangör av Svenska rallyt åren 2022-2024. En folkfest som lockar tusentals besökare och har 100 miljoner tv-tittare. Nu jobbar en styrgrupp bestående av Region Norrbotten, Piteå, Luleå, Boden och Kalix för att ta hem racet. (Arkivbild)

Norrbotten hoppas få bli arrangör av Svenska rallyt åren 2022-2024. En folkfest som lockar tusentals besökare och har 100 miljoner tv-tittare. Nu jobbar en styrgrupp bestående av Region Norrbotten, Piteå, Luleå, Boden och Kalix för att ta hem racet. (Arkivbild)

Foto: Fredrik Karlsson

Piteå2020-11-25 19:00

Svenska rallyt, som är en deltävling i rally-VM, har under många år avgjorts i Värmland, men 2021 blir sista gången. Internationella bilsportförbundet kräver att rallyt flyttas på grund av svårigheterna att leverera vinterväglag i Värmland. I potten ligger rallytävlingen för åren 2022-2024.
PT har redan berättat att en styrgrupp bestående av Region Norrbotten och kommunerna i Piteå, Luleå, Boden och Kalix bildats i förhoppning om att vinna racet i kamp med Umeå och Östersund. Ett beslut väntas under våren 2021.

Nu har kommunstyrelsen i Piteå beslutat att satsa max tre miljoner kronor för det första året.
– Det handlar om ett mega-arrangemang som lockar tusentals besökare och har 100 miljoner tv-tittare. Vi ser enorm potential i det här och ett gyllene tillfälle att marknadsföra Piteå som vinterstad, säger kommunalrådet Anders Lundkvist (S), som är ordförande för styrgruppen.

Det står max tre miljoner?
– Motparten Rally Sweden kräver en garanti på tio miljoner och tillsammans uppfyller styrgruppens medlemmar det. Vår del handlar om tre miljoner, men det beloppet minskar om vi inte får någon delsträcka.
Ett race i vindkraftsparken i Markbygden nämns?
– Det är en spektakulär tanke, men det är många krav som måste uppfyllas och vi ska ta fram andra alternativ också.

Anders Lundkvist anser att Piteå har potential att klara ett så här pass stort arrangemang.
– Sommartid är vi en arrangörsstad med bland annat Nolia och Summergames. Vi kan erbjuda gott om boende och Pite havsbad är så klart en viktig aktör i det här.
Vad är vinsten för Piteå?
– Det handlar om många besökare. Lördagsetappen i Värmland brukar locka 70 000 besökare. Inte minst betyder det mycket för handeln och besöksnäringen.

Svenska rallyt är det enda utpräglade vinterrallyt i VM och Norrbotten har bra förutsättningar att garantera vinter och snö.
– I nuläget handlar det om tre år, 2022-2024, men vi ser gärna 20 år, säger Anders Lundkvist.
Förutom ekonomiska åtaganden så handlar det om att engagera tusentals frivilliga funktionärer och även andra kommuner, exempelvis Älvsbyn, kan blandas in.

En stötesten är avgasutsläppen som ett rally medför.
– Den aspekten finns med och LTU är involverat. Rally har ingen uttalad miljöprofil, men vi vill gärna verka för det. Biltillverkarna testar alltid ny teknologi och vi anser att utvecklingen av alternativa bränslen också är viktig.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!