Drogförebyggande profil döms till skyddstillsyn

Den drogförebyggande profilen André Bengtsson döms till skyddstillsyn med särskild behandlingsplan.
Han frias från misshandel, men döms för narkotikabrott, stöld, bedrägerier, ofredanden, olovligt brukande, olovlig körning, rattfylleri och försök till bilstöld.

Domen avkunnades direkt efter onsdagens förhandling i Luleå tingsrätt.

Domen avkunnades direkt efter onsdagens förhandling i Luleå tingsrätt.

Foto: Thomas Lövgren

Piteå2024-11-14 11:33

André Bengtsson från Piteå, ordförande i den drogförebyggande föreningen Connextions Norrbotten, släpptes på fri fot efter onsdagens rättegång. 

Luleå tingsrätt meddelade dom direkt och påföljden blev i enlighet med åklagaren Julia Sjöbergs yrkande.

– Han fick skyddstillsyn med särskild behandlingsplan där alternativstraffet är sex månaders fängelse, säger hon.

André Bengtsson döms för narkotikabrott, ringa narkotikabrott, stöld, olovlig körning, rattfylleri, försök till tillgrepp av fortskaffningsmedel, två bedrägerier, olovligt brukande av en hyrbil och tre fall av ofredanden. Alla brott har skett mellan augusti och oktober i år. Han frikändes från åtalspunkten om misshandel sommaren 2023 som han nekat till genom utredningen och rättegången.

– Han frikändes från misshandel. Den skriftliga domen kommer inom en vecka, men kortfattat ansåg ordförande att det finns en osäkerhet eftersom vittnet under förhör pratat om att det skett under en lördag och enligt målsäganden och åtalet skulle det ha skett måndagen, säger åklagaren Julia Sjöberg.

undefined
Åklagaren Julia Sjöberg yrkade på skyddstillsyn med särskild behandlingsplan, något tingsrätten höll med om var den lämpligaste påföljden. "Straffvärdet är sex månader." (Arkivbild)

André Bengtsson har nekat till stora delar av brotten i förhör, förutom misshandeln även samtliga ofredanden, bilstöld, försök till tillgrepp av fortskaffningsmedel, bedrägerier, ringa narkotikabrott och rattfylleri. Under rättegången gjorde han en helomvändning och erkände samtliga brott utom misshandel och stöld av hyrbil där han i stället dömdes för andrahandsyrkandet olovligt brukande.

– Det var tydligt under förhandlingen att han kände en skuld och skam kring det som hade varit under den här perioden av återfall. För egen del bedömer jag att det funnits tillräckliga skäl för åtal oavsett om han valt att erkänna eller förneka, säger Julia Sjöberg.

Enligt Julia Sjöberg innebär skyddstillsynen två månader på behandlingshem följt av ett halvårs öppenvård via socialtjänsten.

– Enligt mig är det mest lämpligt att han får genomgå behandling. Anledningen till att jag yrkade på det är att han trots allt klarat av att vara ren en lång tid och återfallet har varit förhållandevis kort om än intensivt. All brottslighet som han döms för är också tydligt kopplat till missbruket, säger åklagaren.

undefined
"Vi är nöjda med domen", säger försvarsadvokaten Anna Melander. (Arkivbild)

Andre Bengtssons försvarsadvokat Anna Melander säger att de är nöjda med domen.

– Det är den lämpligaste påföljden. Det är vad André själv önskade och har behov av. Det blir bra för honom att få en behandling.

Anna Melanders uppfattning är att den frikännande domen för misshandel var väntad.

– Det var rätt. Dels är det en händelse som är anmäld över ett år efter den ska ha inträffat och vittnen pratade om något annat än vad målsägande pratade om. 

Kan du säga något om varför han väljer att erkänna flera av brotten som han har tidigare förnekat?

– Att börja ta ansvar för den oreda man har hunnit ställa till med är på något vis ett första steg att få ordning på livet igen. 

Åklagaren hade yrkat att André Bengtsson skulle omhändertas i väntan på behandling, men tingsrätten höll inte med. 

– Det är även min och frivårdens bedömning att det inte fanns skäl för omhändertagande. Han har en planering när han ska börja verkställa skyddstillsynen och det finns ingen anledning att han inte kan göra det på egen hand, säger Anna Melander.

PT har sökt André Bengtsson.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!