Drogförbud införs i Piteås taxibilar

DROGER. Piteå Taxi har beslutat att förbjuda alkoholförtäring i sina bilar. Detta som ett bidrag till att minska drickande av alkohol i köerna utanför krogarna på fredagar och lördagar.

Piteå2006-10-26 00:00
Piteå Taxis policybeslut är ett konkret resultat av den gemensamma satsning som görs i Piteå kommun för att minska tillgängligheten på alkohol och droger. En arbetsgrupp bestående av krögare, representanter för livsmedelshandel, Systembolaget, polis, IOGT-NTO och kommunen har tagit fram en genomförandeplan som ska minska missbruket av alkohol och narkotika.

Och planen, som nyligen antogs av kommunens Sambu-grupp (Samarbete i missbruks-, barn- och ungdomsfrågor), har redan börjat ge resultat. Flera insatser har har gjorts; det framkom vid en presskonferens i polishuset på onsdagen.

Genomförandeplanen utgår från de nationella alkohol- och narkotikapolitiska målen. De nationella delmål som främst legat till grund för planen är

att alkoholdebuten

ska skjutas upp,

att berusningsdrickandet

ska minska,

att rekryteringen till

missbruk ska minska samt

att tillgången på narkotika

ska minska.

Utbildning

Ett exempel på insatser som på sikt ska minska alkohol- och drogmissbruk är att restaurangpersonal och vakter erbjuds utbildning i metoden Ansvarsfull alkoholservering, som länsstyrelsen ansvarar för.

En inköpsstudie avseende folköl kommer att göras för att se hur kravet på legitimationskontroll efterlevs av butikerna. Ungdomar över 18 år kommer att göra provköp av folköl.

För att öka engagemanget bland föräldrarna kommer ett informationsblad att sammanställas där det redogörs för ungdomars alkoholvanor, hur ungdomar får tag i alkohol och narkotika och så vidare.

När det gäller narkotika kommer polisen att informera restauranger om hur man kan arbeta för att upptäcka narkotikamissbruk.

Krögarträffar

För att få en bra dialog mellan krögare och kommunen inbjuder kommunen till krögarträffar två gånger om året. Patrik Attini, Piteå Stadshotell, som sitter med i arbetsgruppen, påpekar att så pass många som 50 restauranger och barer har utskänkningstillstånd i Piteå kommun.

Systembolaget och polisen samarbetar för att försvåra langning. Om Systembolagets personal misstänker att någon ägnar sig åt langning ska de kontakta polisen. Den kontakten finns redan, men ska bli bättre. I dag förekommer i varje fall ingen langning utanför Systembolagets butik, omtalar Roger Nilsson, polisen.

Roger Isaksson, Valdino, menar att mer kan göras för att störa den langning till unga personer som sker på stan på fredagar och lördagar.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om