Det var områdespoliserna Emma Svensson och Mathias Strandberg, som arbetar mest med ungdomar, som berättade.
– Det folk hör av sig om allra, allra mest är trafikfrågor, sa Mathias Strandberg. Det är buskörningar med epatraktorer och mopeder och det är sånt som oroar oss också, vi vill verkligen inte behöva komma hem till er och berätta att er son/dotter skadat sig i en olycka.
– Eller kanske till och med ett dödsbud, det är absolut värsta mardrömmen för oss, sa Emma Svensson.
En olycka nyligen med en moped på bakhjulet, som kraschade in i en svängande bil, var ett exempel som nämndes men poliserna berättade också om andra konsekvenser av trimmade mopeder; böter på uppemot 25 000 kronor och indraget körkort för föräldrarna till exempel.
Svensson och Strandberg manade till föräldraansvar, att ta snacket och åka ut och provköra moppen nån gång.
Problem nummer två rör stadskärnan, där alltför många barn och unga hänger i olämpliga miljöer och i olämpligt sällskap.
– Den gamla bushedern, den är borta. I dag har barn pengar och är attraktiva nya kunder. På Stadsberget har 13-åringar erbjudits att köpa ”röka”, berättade Emma Svensson, som särskilt poängterade de ”hot spots” polisen lokaliserat, områden där barn och unga samlas och hittar på bus, röker e-cig och möter missbrukare.
Här nämndes en del kända, men också en del nya problemplatser; runt bowlingen, Max-restaurangen, Nolia-området, Stadsberget, lekrummet i Gallerian och vissa innergårdar i centrum.
Nästa område rör narkotikan som gått ner i åldrarna rejält, i Piteå finns i dag barn i årskurs sju som missbrukar droger.
Rådet från både polisen och Föräldrar mot narkotika, FMN, är att vara besvärlig som förälder, att ställa frågor, rota igenom deras saker och ta diskussionen, prata förebyggande och ta tag i saken då något känns fel.
FMN representerades av Monica Öhman och Annica Hagberg, två mammor som verkligen vet vad de pratar om. Båda har förlorat kampen mot drogerna och förlorat ett barn.
De berättade sin och sina barns historia, pekade på tecken att vara vaksam på och uppmanade de vuxna att lita på magkänslan.
Är det plötsligt töntigt med fotbollen och de byter umgänge helt, vänder på dygnet, är lättretliga och ljuger, missköter skolan och så vidare – ja, då ska man reagera.
Polisens fjärde punkt gällde sociala medier, där unga mobbas, hetsas att skära sig och att slåss, i värsta fall att ta livet av sig.