Österlund, smittskyddsläkare vid Norrbottens läns landsting.
Det står alltså fullt klart att rekordmånga norrbottningar - och tendensen är precis densamma i vårt södra grannlän - kommer att drabbas av den smärtsamma sjukdomen i år.
Trivs bland ved
Den fram tills nu högsta siffran under 2000-talet är från år 2002, då det anmäldes 117 fall av nephropathia epidemica, som det latinska namnet på den enligt smittskyddslagen anmälningspliktiga sjukdomen lyder. Redan vid utgången av juni i år hade tre gånger så många fall inrapporterats och folk fortsätter att insjunkna, även om de flesta smittas och blir sjuka under vintern och vårvintern.- Det finns olika toppar när det gäller insjuknande i sorkfeber. En infaller under vårvintern när folk städar ur sina sommarstugor, en annan kring jul och nyår då människor åker ut till sina stugor och använder ved. Skogssorkarna springer nämligen gärna omkring i ved, säger Anders
Österlund.
Oftast lindrigt
Även på sommaren infekteras människor genom att inandas virus som utsöndras från skogssorkarna. Ofta smittas man då man råkar andas in dammpartiklar som förorenats av sorkens utsöndringar (urin, avföring, saliv), eller genom annan kontakt med virussmittat material.Sorkfeber kan vara en allvarlig sjukdom, man kan i sällsynta fall bli svårt sjuk.
- De flesta får en lindrig sjukdom, men några blir ordentligt sjuka och måste läggas in på sjukhus. Några får en så svår njursjukdom att de måste ges dialys. Det är ovanligt, men vi ser några enstaka fall varje år, säger länets smittskyddsläkare.
Muskelvärk
Sjukdomen yttrar sig med hög feber, muskelvärk, allmän sjukdomskänsla och ofta svåra buk- och ryggsmärtor. Njurarna angrips och nedsatt njurfunktion kan uppträda under 1-2 veckor.Skogssorken finns i hela Sverige, men förunderligt nog ("jag skulle gärna vilja ha reda på vad det beror på", säger Anders Österlund) har inte skogssorkarna söder om Dalälven det otäcka viruset.
FAKTA/ SORKFEBER
e Sorkfeber är en virussjukdom som sprids via skogssork, det vanligaste däggdjuret i Europa. I Sverige är det bara skogssork norr om Dalälven som sprider smittan.
e Sorkfeber är en så kallad zoonos, det vill säga en sjukdom som överförs mellan djur och människa. Sjukdomen smittar inte direkt från människa till människa. Inkubationstiden, alltså tiden från smittotillfället till dess att sjukdomen bryter ut, är 2-6 veckor.
e Smittspridningen från skogssork till människa sker framför allt via inandning av damm som förorenats av sorkars urin och avföring eller via direktkontakt med saliv, urin och avföring.
e De vanligaste symtomen är hög feber, muskelvärk, allmän sjukdomskänsla samt buk- och ryggsmärtor. Njurarna angrips. Trots att många är rejält sjuka tillfrisknar nästan alla utan kvarstående men.
e Någon specifik behandling finns inte, utan eventuell behandling riktas mot patientens symtom.
e Den som haft sjukdomen får av allt att döma livslång immunitet.
e För att förebygga smittspridning bör man undvika inandning av damm som kan vara förorenat av sorkens utsöndringar. När man städar bör man inte dammsuga eller torrsopa, utan i stället först spreja med disk- eller desinfektionsmedel och därefter göra rent med en blöt engångstrasa. Använd handskar och tvätta händerna noggrant efteråt!